Brno připravuje dvě nová sociální zařízení: domov pro seniory a pro zdravotně postižené

29. červenec 2022 12:45

Brno nechá postavit nový dům pro seniory a taky domov pro osoby se zdravotním postižením. Rozhodli o tom brněnští radní, kteří schválili investice za dohromady 800 milionů korun. Dům pro seniory vznikne na místě toho současného v Nopově ulici v Židenicích, který čeká demolice.

Rada města Brna vybrala koncesionáře, tedy skupinu firem, které připraví projekt, dům postaví a budou ho provozovat. Povolení ke stavbě mají firmy sehnat do roku 2024, tehdy má začít i demolice starého a stavba nového domova v Nopově ulice s tím, že klienti by se do nových prostor nastěhovali v roce 2027.

Kde budou žít klienti po demolici domova?

Brno pro ně najde místa v ostatních domovech seniorů. Firmy, které postaví nový dům, mají najít i kapacity ve svých zařízeních, která provozují jinde. Bude to tedy znamenat, že na pár let se sníží kapacita domů pro seniory v Brně, respektive se do nich hůř dostanou noví klienti. Po dokončení nového domu ale vzroste kapacita zařízení ze současných 225 lůžek na 300 lůžek. A senioři už nebudou bydlet v pokojích třeba pro pět lidí, ale jen pro jednoho či dva obyvatele.

Proč se Brno rozhodlo o spolupráci se soukromníkem?

Stavba nového domu vyjde na víc než 650 milionů korun. Magistrát na to nemá dost peněz. Takže bude 30 let firmě splácet tuto částku s navýšením, tak jak je to u takzvaných PPP projektů běžné. Po 30 letech přejde domov do vlastnictví a správy města. Podle zástupců magistrátu nebyla možná rekonstrukce stávajícího domova, je podle nich v tak špatném stavu, že je výhodnější budovu strhnout a nahradit novou.

Nový domov pro lidi s těžkým postižením

Ten vznikne na Kociánce v Králově Poli, konkrétně v Menšíkově ulici. Domov nahradí současný, který funguje v ulici Terezy Novákové v Řečkovicích. Ten je podle náměstka primátorky Roberta Kerndla z ODS ve velmi špatném stavu.

Dům ale patří Ministerstvu práce a sociálních věcí, které ho odmítlo městu převést pro případnou rekonstrukci, a tak radnice postaví zařízení nové. Místo tam najde 36 místo současných 22 klientů, stát to bude skoro 200 milionů korun a úředníci magistrátu teď hledají možnosti, kde na stavbu vzít peníze. Kdy práce začnou, tak ještě jisté není.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související