Socha Jošta Moravského v Brně už nebude po zásahu aktivistů sloužit k vyvěšování vlajek

20. červenec 2022 15:30

Ani ukrajinská, ani moravská, ani běloruská. Na jezdeckou sochu na Moravském náměstí v Brně je ode dneška (20. července) po rozhodnutí radních zakázané věšet jakékoliv vlajky, symboly nebo znaky. Ty v minulých letech čas od času pokryly štít, který jezdec drží. Jenže poslední vlajku, ukrajinskou, na začátku července strhli aktivisté, kterým za to teď hrozí pokuta.

Video zveřejněné na serveru YouTube ukazuje, jak se začátkem července sešli lidé na Moravském náměstí. Aktivisté se rozhodli s pomocí žebříku vyměnit ukrajinskou vlajku na štítu za moravskou orlici na modrém poli. Na videu je zaznamenané, jak lidé za zvuků bubnování křičí, že brání Brno, že už byli dost solidární, že nechtějí mít nikde vyvěšený ukrajinský hadr a skandují, že jsou Češi. Na místě zasahovala policie.

Socha Jošta na Moravském náměstí, na štítu je moravská orlice

„V neděli odpoledne (10. července, pozn. red.) zakročili brněnští policisté na základě žádosti tajemníka Úřadu městské části Brno-střed, proti skupině osob, která se zde měla dopouštět protiprávního jednání. Ta pomocí přineseného žebříku odstranila z jezdecké sochy markraběte Jošta vyvěšenou ukrajinskou vlajku. Přítomní policisté provedli služební zákrok, kdy byly tři nespolupracující osoby zajištěny. Ty totiž opakovaně neuposlechly výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci, kdy byly převezeny na nedaleké obvodní oddělení,“ popsal policejní mluvčí Petr Vala.

Tři muži jsou na svobodě, hrozí jim několikatisícová pokuta za přestupek proti veřejnému pořádku. Není to poprvé, co někdo ukrajinskou vlajku ze sochy Jošta strhnul. Stalo se to už letos v červnu, kdy strážníci zadrželi dva muže. Právě proto dnes radní města rozhodli, že už nepovolí na sochu cokoliv umisťovat.

Nejednotní radní

„Samozřejmě ty debaty byly do značné míry vyvolány těmito skutečnostmi. Z mého pohledu jde i o zklidnění situace. Ale ráda bych dodala, že z naší strany nešlo o rozhodnutí, jestli umístit či vrátit ukrajinskou vlajku, skutečně jsme na to nahlíželi z toho pohledu, jestli je vhodné, aby na uměleckém díle byly i nějaké jiné předměty, které ho nějakým způsobem upravují,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková z ODS.

Radní v tomto názoru nebyli jednotní, proti zákazu vyvěšování vlajek nebo jiných symbolů byli třeba Piráti. „Já si myslím, že je správné podpořit jak vyvěšení moravské vlajky při svátku Moravy, tak je na soše Odvahy odvážné a správné podpořit Bělorusy i Ukrajince v jejich boji proti diktátorům jako je Lukašenko nebo Putin,“ říká za Piráty radní Marek Fišer, který se při hlasování zdržel.

Souhlas autora

Autorem sochy Jošta Moravského je Jaroslav Róna. Plastika odhalená v roce 2015 patří městu. Právě Róna ale dával druhotný souhlas k tomu, aby na Joštově štítu mohlo něco viset. Říká, že strhávání vlajek aktivisty se mu nelíbí. „To, že na tom štítu je vyjadřovaná podpora nějakým humanistickým tendencím v politice českého státu mi vyhovuje. Ale to, že strhávají ukrajinskou vlajku v této době považuji za něco, co je nehumanistické a podporuje to agresivní a totalitní Rusko – nepřímo, ale symbolicky,“ myslí si Róna.

V Brně začíná festival Serial Killer, který divákům přibližuje televizní a internetovou seriálovou tvorbu

Zároveň ale dodává, že rozhodnutí města chápe. „Pokud tam město nechce mít konflikty a financovat řekněme policisty, kteří budou sochu pořád bránit a bojí se, že by se u sochy občané prali, tak je celkem chápu,“ dodává sochař.

Na štítu tak už nebude viset ani logo seriálového festivalu Serial Killer, jehož pořadatelům Róna taky dával souhlas a kterého k tomu jako první přemluvila v roce 2018 zakladatelka festivalu Kamila Zlatušková. Podle ní ale už letos neměli v plánu sochu znovu zdobit – ostatně tuto krátkou tradici přerušili i v roce 2020, aby dali prostor běloruskému znaku jako symbolu proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související