Do brněnských ulic vyjede po prázdninách méně tramvají, cestující čekají nové jízdní řády

Od 1. září v Brně platí nové jízdní řády pro městskou hromadnou dopravu. Dopravní podnik po prázdninách vypraví méně tramvají než obvykle. Ve vozech taky bude nutné nosit roušky kvůli šíření nemoci covid-19, jak vyplývá z nařízení ministerstva zdravotnictví.

Kvůli úsporám v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 vyjede do ulic méně tramvají. Dopravní podnik prodlouží intervaly mezi odjezdy jednotlivých tramvají skoro na všech linkách z 5 na 6 až 7 minut. Na pětiminutovém intervalu zůstane pouze tramvaj číslo 12. Naopak tramvaje linky 11 pojedou jednou za dvacet minut.

Toto opatření platí v pracovní dny mezi půl desátou dopoledne a půl druhou odpoledne. Znamená to tedy, že v těchto hodinách pojede méně tramvají. Naopak dopravní podnik navýší počet spojů na trolejbusových linkách 25 a 26, ovšem zrušená bude linka 27.

Konec výluky na Nových sadech a Veveří

Od zítřka už těmito ulicemi znovu projedou tramvaje. Lidé si všimnou i nových zastávek, na Nových sadech pak dlouhého travnatého pásu mezi kolejemi. Trávu bude zalévat automatický zavlažovací systém, aby byla stále zelená. Tím má jednak pomoct ochladit ulici v horkých dnech, ale taky snížit hluk z projíždějících vozů.

Ulicí Veveří projedou od 1. září opět tramvaje

Skončí taky výluka trolejbusů v Bohunicích, znovu začne fungovat zastávka Štursova a autobusy 50 a E50 znovu projedou přes Bohunickou ulici.

Další výluky začnou...

Do konce listopadu pojedou tramvaje číslo 5 odklonem na Švermovu do Bohunic. Nepojedou tedy k Ústřednímu hřbitovu, kde dělníci opraví tramvajovou smyčku. Lidé budou muset přesednout na tramvaj číslo 2, která pojede až do Modřic.

Do Starého Lískovce bude taky prodloužená linka 10. Omezení taky čeká cestující trolejbusy z centra města. Zastávka Česká pro linky 32, 34 a 36 bude umístěná v ulici Veveří pro nástup a v Kounicově ulici pro výstup. V Brandlově ulici, kde mají trolejbusy zastávku, dělníci opraví podzemní rozvody. Potrvá to do půlky prosince.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související