Devět tisíc LED světýlek i videomapping. Sedmnáctiletý Patrik Kouřil ozdobil celý dům

23. prosinec 2022 13:30

U rodinného domu v Brně-Bystrci se každý den v předvánočním období zastaví desítky kolemjdoucích. Dům už šestým rokem zdobí sedmnáctiletý Patrik Kouřil. A pokaždé se snaží lidem ukázat něco nového.

„Začínalo to více méně na jednom světelném řetězu, kde bylo 600 LED diod. Byly nazdobené keříky před domem a jeden stromeček. A postupně se začalo přidávat a přidávat,“ popisuje Patrik Kouřil.

Světelné řetězy začíná rozvěšovat vždy týden před první adventní nedělí. Tu největší část práce většinou zvládne za jeden den. „Nejtěžší jsou asi ta světýlka na okapu. S instalací mi pomáhá můj nejlepší kamarád, jinak to dělám sám. Naopak si tady zavazíme, když je nás tu víc,“ dodává.

Čtěte také

Každý rok se Patrik Kouřil kromě světýlek snaží využít i jiné technologie – třeba projektor, který na protější stěnu promítá padající vločky. Letos nainstaloval výrobník sněhu. „Je to zpestření, které jsem udělal hlavně kvůli dětem.“

Svítí šest hodin

Světýlka se zapínají každý den odpoledne a svítí zhruba šest hodin – v předchozích letech to ale bylo déle. „Byli jsme nuceni snížit provozní dobu o šest hodin, normálně jsme svítili dvanáct hodin. Vychází to zhruba jako provoz domácího počítače. Za ten měsíc a půl, co svítíme, to sežere zhruba 365 kilowattů. To vychází v přepočtu na 1600 korun. Víceméně to takto vycházelo i tenkrát, když jsem svítil 12 hodin.“

Rodiče ho podporují: „Syn je teď ve druháku, učí se na elektrikáře. Takže se tím i zdokonaluje, ví, co kam zapojit.“

Celý dům bude svítit až do prvního lednového týdne. Znovu ho Patrik Kouřil nazdobí až v příštím roce na Halloween.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související