Na rekordním domě v Chotovicích letos září 65 tisíc žárovek

30. listopad 2020 07:28

Václav Trunec zdobí o Vánocích svůj dům a zahradu v Chotovicích na Svitavsku tisícovkami žárovek. Před 19 lety, kdy začínal, tam rozmístil 200 žárovek, letos jich bude mít kolem 65 000.

Jeho dům je o adventu velkou atrakcí. „Když rozsvítím a vše funguje, mám z toho největší radost. Chodí sem mladší i starší lidé, všem se to líbí, aspoň mi to říkají,“ řekl Trunec.

Žádný Santa, žádné blikání

Žárovek každý rok přibývalo, loni jich měl zhruba o pět tisíc méně. Úctyhodný počet se stal českým rekordem. „Letos jsem zase něco přidal na střechu, něco na 100 let staré sáně, které jsem pořídil, vždycky se nějaké místečko k dotvoření najde,“ řekl Trunec.

I když se muž inspiroval v amerických filmech, kde je tradicí zdobit domy svítícími řetězy, kolem jeho domu není Santa Claus nebo sobí spřežení. „To se mi nelíbí, moje řetězy svítí, neblikají, mají připomínat staré české Vánoce. Před Vánoci sem navezu tři vozy chvojí a tújí, které všemu přidají vánoční atmosféru,“ řekl Trunec.

Protože má řetězů stále víc a víc, vše připravuje od konce září. Začíná na střeše, protože kdyby později nasněžilo a mrzlo, nebylo by bezpečné lézt ve výškách. Postupně pak dává svítící řetězy také na nižší místa.

500 zásuvek a vysoký účet za elektřinu

„Deset patnáct procent řetězů nechávám na střeše celý rok, musím je před sezonou překontrolovat. Kolem toho je hodně papírování, každý řetěz, každá zásuvka má své číslo. Zásuvek mám 480. Kdybych neměl všechno očíslované, nevyznal bych se v tom,“ řekl Trunec.

Václav Trunec rozsvítil svůj vyzdobený dům na první adventní neděli

Na trhu jsou řetězy různých délek, dají se koupit třicetimetrové i šedesátimetrové. Na obnovu svíticích ozdob dá Trunec každoročně kolem 10 000 korun a adekvátně tomu dost vydá za spotřebu elektřiny. „Každý si myslí, že je to pár kabelů a to je všechno, ale to není pravda. Světla mám na dálkové ovládání, pak už stačí zmáčknout jedno tlačítko,“ řekl Trunec.

Dům v Chotovicích se rozsvítil na první adventní neděli a bude svítit každý den až do Tří králů. Pak se lze u Václava Trunce objednat a dům na vyžádání rozsvítí, prohlídky skončí na konci února, dodal.

zdroj: ČTK

Související