Čtenářů mírně přibývá. Potvrzují to statistiky i knihovny

Lidé nepřestávají číst - podíl čtenářů podle statistik Českého statistického úřadu mírně roste. Alespoň jednu knihu ročně přečtou tři čtvrtiny dospělých.

Kdo jezdí městskou hromadnou dopravou, určitě potvrdí, že lidé dnes místo nad knížkami mají hlavy skloněné nad tablety a mobilními telefony.

Nabízí se tak myšlenka, že lidé přestávají knihy číst. Podle Českého statistického úřadu to tak ale není, naopak čtenářů mírně přibývá.

Alespoň jednu knihu za rok přečtou tři čtvrtiny obyvatel. Aktivních čtenářů - lidí, kteří přečtou knih více než deset ročně, je mezi dospělými asi pětina. V České republice tak oproti předchozím letům mírně stoupá podíl čtenářů.

Lidé si půjčují také častěji knihy v knihovnách. Brněnská Mahenova a Moravská zemská knihovna se liší především tím, kdo si do nich knížky chodí půjčovat. Moravská zemská knihovna nabízí literaturu především odbornou, proto jsou její návštěvníci nejčastěji studenti. Každý rok si kartičku pro výpůjčky přijdou vyřídit tisícovky lidí.

„Je to krásně vidět na tom, že máme ročně zhruba 7,5 tisíce nových registrovaných čtenářů. O toto číslo se nám ale meziročně ten počet nezvětší, protože zase ti kteří dostudují, tak pokud odchází mimo Brno, tak přestanou být našimi čtenáři,“ říká zástupkyně ředitele knihovny Jindra Pavelková

Mahenova knihovna se soustředí především na beletrii pro nejmenší čtenáře ale také dospělé. I v této knihovně mírně roste zájem o četbu, každoročně se počet čtenářů drží nad hranicí 40 tisíc.

Zástupci knihovny také potvrdili, že není pravda, že by děti nečetly - čtvrtinu čtenářů tvoří právě ony. Zvýšený zájem o elektronické výpůjčky a verze knih evidují obě knihovny. V Moravské zemské knihovně meziročně čtyřikrát více, popisuje Pavelková

„Návštěvy nebo výpůjčky - prohlížení, narostly nejvíce. Za rok 2017 jsme evidovali asi 3,5 milionu prohlížení digitálních kopií oproti roku 2016, kdy jich bylo necelých 900 tisíc,“ doplňuje Pavelková.

Podle statistik jsou aktivnější čtenářky ženy. Nečte jich jen 15 procent. Naopak žádnou knihu v roce 2016 neotevřelo 39 procent mužů.

A co si lidé nejčastěji půjčují? Za první tři měsíce letošního roku byl nejpůjčovanější knihou v Mahenově knihovně český román Hana od Aleny Mornštajnové. V závěsu jsou Bábovky od Radky Třeštíkové a detektivka Temné hlubiny od Roberta Bryndzy. Stejné tituly vedou i v elektronické podobě, Temné hlubiny ale nahradila jiná Bryndzova kniha a to Dívka v ledu.

autor: tip
Spustit audio

Související