Čtenářský deník v hantecu: Stařec a moře

8. únor 2018
Vesele i Vážně o Víkendu

Pokud zrovna vaše dítě (podobně jako to Borkovo) dohání doma četbu k maturitě, možná došlo i na Hemingwayova Starce a moře. Pro zajímavost se podívejte, co si o slavné novele poznamenal do čtenářského deníku Štatlař Eda.

Hlavní boryš je v této bichli Santijágo, fišlař, keré nezabral už víc, jak dva metry. Oldové je tak, že si eště pamatuje Fidela s uhrama. No a tentok Santijágo tak nejak góme, že to sce ve finišu nejakó větší akcičku a valí do salcnové lóže ufachčit fišmena. Mladýho caloňa Manolína, keré to s ním v šífu běžně hrne, voblbne, že je to tentokrát kvicht štreka a pádluje sólovka.

Pak to je krapet jednostrunný – vartunk, nuda, klídek, ševelí vasr, chrupec,solárkové laláč, rychtunk na mlatu s fišló, klid, nuda, gróňačka, zase rychtunk na mixnu, silencijo, volnoběžka, chrupec, brnkačka …a …bacha! Mlata s fišló!

Je to řácké kusanec, žádné scíplé šupináč, meltijó se spolem dva, tři dni, Santijága tahne jak sajdkáru, staré havran je ale svazák a drží fest a tak fišla celá vylágrovaná zahlásí hende hoch a pustí jikry na prohazunk. Je to takové matroš, že se ani nevende do kánoje. Všude kolem z té mlaty červené čurbes ve vasru, že žraločiska só tam fofrem jak botičkáři v pěší zóně, ale pedál je z té peckovačky tak vyřízené, že enem čučí, jak mu tu zobku vocumlávajó.

Na domášov tym pádem Santijágo dosmykuje akorát s kostró a plótvama, ale aji tak z teho majó všici radovana, že vokázal fišli, kdo šéfuje na roli a jak se předjíždí na glajzách.

Staroch je už sice hotovson jak Šebrle po písemce z lineární algebry a negóme keró fajkó se drží žlica, ale…vyternil óbr fišlu, může si to našrajbčit do sívíčka a tak je névěčší řízek v celym štatlu! A to je finýto!

Související