Co všechno je obsaženo v básnické skladbě Červený obr? Na to si musí odpovědět každý po svém

16. červen 2023

Nově vydaná kniha Červený obr autorky Terezy Bínové zaujme nejen obsahovou úsporností, ale také o to výraznější významovou hloubkou a neotřelým vnímáním přítomného okamžiku.

Koncem dubna byla v Brně uvedená nová kniha mladé básnířky, také výrazně spjaté s Brnem, Terezy Bínové Štěpánkové s názvem Červený obr. Tereza Bínová už během svých studií psychologie na Masarykově univerzitě napsala svou první básnickou sbírku Souborná zkouška. Spolu s psychologií studovala také výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě, což jistě přispělo k jejímu občasnému ilustrátorskému působení. Dva roky po svém básnickém debutu vydala naopak beletristické dílo Pan Bína, kde vzpomíná na svého dědečka, kterého sama nikdy nepoznala. O rok později se vrátila zpět k poezii se sbírkou Mezera je prázdné místo.

Bínová se věnuje básním krátkého formátu, nicméně její úsporný styl psaní v sobě nese výraznou významovou hloubku a autorce se daří ve svých básních neopakovatelně zachytit prožitek přítomného okamžiku. Také nová kniha Červený obr na tuto poetiku navazuje.

Večerem plným poezie, který se konal za účelem uvedení Červeného obra, provázel básník a zároveň manžel Terezy Bínové, Radek Štěpánek. V rámci večera dostali prostor také autorčini kolegové – básník Pavel Zajíc a básnířka Olga Stehlíková.

autor: Marcel Peterka
Spustit audio

Související