Církev u mě měla vždy přednost. Počítala jsem s tím, že budu farářkou, říká Petra Šáchová

21. prosinec 2022

„V lidech je zakódováno, že farář a kněz jsou něco mimořádného. Je to zodpovědnost a nemůžete lidi zklamat,“ říká Petra Šáchová, bývalá farářka i modelka a držitelka titulu Miss z roku 1970. O svém životním příběhu a službě v církvi si povídala v Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

„S modelingem jsem začala až v 19 letech, kamarádka mě přemluvila, že se přihlásíme do soutěže. Tak jsem jí dělala podporu, aby tam nebyla sama, a já nakonec vyhrála,“ vzpomíná. „Pak jsem předváděla pro různé podniky v Praze a okolí – to mi vydrželo třeba dvacet let.“

Od modelingu k církvi

Jako farářka působila 40 let. „Teď už jsem v důchodu, ale ráda kdykoliv zaskočím. Ráda sloužím, ale mám i spoustu dalších aktivit,“ dodává.

Studovala teologii v prvním ročníku, když přišla soutěž Miss Československa. „Měli jsme báječné profesory, kteří říkali ‚no tak někdo roznáší noviny, další uklízí a Petra holt chodí po mole a přivydělává si.‘ Pak jsem se vdala, měla rodinu. Ale vždy jsem dávala přednost církvi – i kdybych měla přehlídku za 3000, tak jsem ji odmítla, protože na prvním místě byla vždycky církev. Od prvního dne jsem počítala s tím, že budu farářkou.“

Má schované fotografie z dob své kariéry modelky? Jsme skutečně nevěřící národ? Co si myslí o modlitbě vlastními slovy? O tom si poslechněte si v Apetýtu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.