Chybí mi živý kontakt s divákem, on-line mi to moc nejde, přiznává Miroslav Donutil

5. únor 2021

Ať už jej máte nejraději jako sympatického zbojníka Nikolu Šuhaje, vynikajícího Sluhu dvou pánů nebo nesmlouvavého otce Šebka z filmu Pelíšky, určitě se rádi dozvíte, jak se čerstvému sedmdesátníkovi Miroslavu Donutilovi daří a na co se těší.

„Dětství jsem měl díky rodičům, babičkám a dědečkovi krásné. Odehrávalo se především v mé rodné Třebíči, ale i v Brně, kam jsem se přestěhoval po dalších štacích.“

Kontakt s Brnem, jižní Moravou a Českomoravskou vrchovinou je pro Miroslava Donutila něčím, bez čeho se ve svém životě neobejde. „Brno je pro mě realita – když se to může, jezdím tam hrát divadlo.“ Nejsou to jen vzpomínky, které má s moravskou metropolí spjaty.

Herectví jako poslání

O herectví Miroslav Donutil prohlašuje, že je to pro něj nejen povolání, ale i poslání. Momentálně tak postrádá živý kontakt s diváky. „Chci se tomu divákovi dívat do očí, chci mu to přímo vyprávět.“ Věří ale v lepší zítřky a dodává: „Nepochybuji o tom, že se do divadel brzy vrátíme.“

Ani v současné době nezahálí. O tom svědčí například čerstvě dokončený film s pracovním názvem Atlas ptáků, dvoudílný film režiséra Jiřího Svobody Vražedné stíny nebo další role, na které se připravuje – jak seriálové, tak filmové. Na tuto práci se podle vlastních slov moc těší.

K sobotním narozeninám dostane od České televize dokonce dárek – televizní film Pan herec Miroslav Donutil, kterým bude provázet jeho syn Martin.

V rozhovoru vás čeká i cimrmanovské veršování, malá lekce matematiky nebo moudrost Jiřího Sováka. Na co ve své kariéře je Miroslav Donutil pyšný? Poslechněte si záznam pořadu!

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.