Cestovatel Miroslav Zikmund dostal čestný doktorát zlínské univerzity

Cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund je ode dneška čestným doktorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vysoká škola mu titul doctor honoris causa udělila za jeho přínos pro rozvoj vědomostí o světě a za pevné postoje proti normalizaci. Slavnostní akt byl zároveň oslavou jeho zítřejších pětadevadesátých narozenin.

Čerstvý pětadevadesátník má neustále skvělou paměť a energii. Udělení doktorátu řadí ke třem největším událostem svého života.

„První byl nocleh na Cheopsově pyramidě, druhým výbuch sopky, kterou jsme křtili v Kongu, a třetí je tato úžasná pocta, o které se mi nikdy ani nesnilo,“ svěřil se Miroslav Zikmund.

Zavzpomínal také na první vyznamenání, které v životě dostal.

„Na úpatí Kilimandžára nám dva černoši, vedoucí výpravy, upletli z kilimandžárských protěží slavnostní věnce,“ prozradil.

Slavný cestovatel pak připomněl i svého celoživotního kolegu Jiřího Hanzelku s tím, že tento titul s ním bude symbolicky sdílet.

Miroslav Zikmund s rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petrem Sáhou

V laudáciu rektora Petra Sáhy nechyběl výčet všech cest slavné dvojice H+Z, připomenutí otevřeného odporu proti sovětské okupaci i následné období nuceného mlčení a zákazu cest.


Miroslav Zikmund společně s Jiřím Hanzelkou navštívili přes 80 zemí, napsali dvacítku knih, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy a ve světě proslavili bývalé Československo i vozy Tatra. Po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim komunisté zakázali cestovat i publikovat.

Rektor zároveň upozornil, že doktoráty jen tak neplýtvají. Pro univerzitu a Zlín je však podle něj Miroslav Zikmund nejlepším kandidátem.

„Svým životním příběhem ukázal, kam to jde dotáhnout, když se chce. Jeho vůle je tak úžasná a to, co dokázal, je inspirací nejenom pro studenty, ale i pro nás. My vždycky chceme někoho, kdo má globální rozsah, a on ten globální rozsah zcela určitě má,“ vyzdvihl Sáha.

Miroslav Zikmund se tak připojil k předsedovi Evropské komise José Manuelovi Barrosovi, architektce Evě Jiříčné a manželce Tomáše Bati Sonje Baťově.

autoři: dka , rv
Spustit audio