Čeští kardiologové spojili síly s Mayo Clinic. Naučí se od nich využívat umělou inteligenci v diagnostice

13. červen 2023

Čeští kardiologové získali silné partnery pro boj s kardiovaskulárními nemocemi. Dohodli se na spolupráci s kolegy z americké Mayo Clinic, která je dlouhodobě hodnocená jako jedna z předních světových center v oblasti kardiovaskulární medicíny. Součástí spolupráce bude kromě klinického výzkumu a stáží lékařů také podpora vzdělávání veřejnosti v oblasti prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Tomáš Kára

„U nás máme velice vysoký výskyt kardiovaskulárních onemocnění v populaci. Podle údajů Evropské kardiologické společnosti výskyt kardiokovaskulárních onemocnění v České republice je druhý nejvyšší v celé Evropské unii, a to napříč všemi věkovými kategoriemi. Velice závažné je i to, že nám extrémně narůstá u mladé populace (včetně dětí) výskyt rizikových faktorů jako je obezita, kouření, konzumace alkoholu, nezdravý životní styl. To je časovaná bomba, pokud se nám to nepodaří dostat pod kontrolu,“ vysvětluje Tomáš Kára, jeden z iniciátorů projektu.

Čtěte také

Spolupráce českých a amerických kardiologů by ale měla být přínosná pro obě strany, protože čeští kardiologové mají v zahraničí velmi dobrou pověst. „Jsem nesmírně vděčný, že mohu pracovat jako kardiolog v České republice. Díky obrovskému úsilí kardiologické společnosti, všech lékařů a sestřiček se u nás řadí kardiologická péče k nejlepším na světě. Například v léčbě akutního infarktu myokardu patříme ke světové špičce,“ dodává kardiolog Tomáš Kára.

Americká strana může naopak českým lékařům zprostředkovat některé nové technologie. Doslova revoluční může být využití umělé inteligence v léčbě kardiovaskulárních onemocnění. V rámci projektu má být také vydána kompletní edice populárně naučných knih Mayo Clinic pro širokou veřejnost. První takto vydanou publikací je kniha Jak žít déle a cítit se mladší od Stephena Kopecky z Mayo Clinic.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.