Částky za některé chovné holuby jsou srovnatelné se závodními koni, překvapuje chovatel

3. leden 2023

Chovatel poštovních holubů Jaroslav Novotný má na zahradě holubník plný vrcholových sportovců. Jejich chovu se věnuje přes 50 let. Dokáže ho na nich ještě něco překvapit?

„Holubi jsou nevyzpytatelní! Člověka překvapí třeba to, když se vám holub, který se ztratil na závodech, vrátí po sedmi letech domů, protože má pořád v hlavě, kde bydlí.“

Láska ke zvířatům se podle Novotného dědí. „U mě byl vliv rodičů nezanedbatelný. Je to generační záležitost – já, otec i dědeček jsme měli zálibu v chovu holubů.“ Doma jich má okolo 125.

Jaroslav Novotný, prezident Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů

„Bohužel dochází i ke krádežím – je to myslím rok nebo dva, kdy v Belgii vykradli opravdu významného chovatelé a ty škody šly do milionů korun. To jsou pak částky srovnatelné se závodními koňmi. Ale u nás taková situace už delší dobu nenastala,“ říká s úlevou Jaroslav Novotný.

Dává svým holubům i nějaká jména? „Ve voliéře, u chovných holubů ano, tam to slouží k rychlejší orientaci – když někomu vykládám čísla, který má holub na kroužku, což je jeho občanka. Závodníkům je ale raději nedávám, protože je to spíš citová záležitost. Když už ten holub jméno má, tak mám potom problém ho dát na nějaký těžší závod a už se třeba třepu, aby se ve zdraví vrátil,“ pokračuje prezident Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů.

Tajné zprávy a depeše během války 

„Holubi byli na vrcholu za světových válek, kdy komunikace na frontě byla z velké části založena na nich. Tehdy vyšel v roce 1923 zákon, který chránil poštovní holuby a ne každý si je mohl pořídit. Pokud si je pořídil, tak mohl být stíhán, protože to byla tehdy strategická záležitost,“ dodává chovatel.

Jak vypadají závody poštovních holubů a jakou rychlostí mohou letět? Na to se v Apetýtu Jaroslava Novotného ptala Lucie Hostačná, poslechněte si rozhovor.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související