Canyon Barry, syn legendy NBA, přivezl do Brna neobvyklou techniku trestných hodů. Podívejte se

Neobvyklou podívanou nabízí v této sezoně zápasy brněnských basketbalistů. Jeden z nich totiž hází trestné hody jinak, než všichni ostatní hráči v nejvyšší soutěži. V článku najdete i video.

Scénu jako z němé grotesky vídají návštěvníci zápasů brněnského týmu v Národní basketbalové lize. Nastává, když jde házet trestné hody Američan Canyon Barry. Míč si totiž při střelbě nedá nad hlavu. Místo toho se rozkročí, s balonem drženým v obou rukách mezi nohama si přidřepne a pomalým obloučkem pošle míč směrem do koše. Právě takto házel i jeho otec Rick, legenda americké NBA.

Když Canyon Barry s basketbalem začínal, netroufal si házet trestné hody spodem jako jeho otec Rick. Postupně si ale našel cestu k této netradiční metodě.

„Můj otec byl výborný střelec trestných hodů a házel je spodem. Když jsem vyrůstal, učil jsem se od něj techniku. Na střední škole jsem se rozhodl, že takto začnu házet i v zápasech. Je to jednodušší střelba, a když se naučíte správně techniku, můžete se dostat na skutečně vysoké procento úspěšnosti,“ vysvětluje hráč.

Canyonův otec Rick Barry patřil k hvězdám zámořské NBA v šedesátých a sedmdesátých letech. Šampion z roku 1975 měl v šesti sezonách nejlepší basketbalové ligy světa nejvyšší procento proměněných trestných hodů.

„Je to pohyb, který se snáz opakuje. Když střílíte nad hlavou, zapojujete v jednu chvíli zápěstí, loket a rameno. Zatímco když házíte spodem, hýbají se jen vaše ramena. Takže je jednodušší si vypěstovat svalovou paměť,“ dodává Canyon.

Čtyřiadvacetiletý Barry už klasickou střelbu trestných hodů nezkouší ani na trénincích. Zato spoluhráči se snaží napodobit jeho dvojručný styl.

„Vždy, když přijdu do nového týmu, prvních pár tréninků si každý klepe na čelo, když mě vidí házet. Ale postupně si na to všichni zvyknou, taky si zkouší házet spodem a je to legrace. Ve výsledku je jedno, jak trestné hody házíte, když je proměňujete,“ směje se.

Tři synové Ricka Barryho si také zahráli v NBA. Canyon ale raději zvolil studium jaderného inženýrství. Magisterské studium na univerzitě v rodné Floridě absolvuje dálkově a poznává Evropu. Basketbal už hrál ve Finsku. Teď tedy nastupuje v české lize.

„Jsem z Floridy, kde je teď teplo, tady je zima a sníh. Ale i tak to tady mám rád. Češi jsou příjemní lidé, mám dobré spoluhráče, líbí se mi Brno a o Vánocích jsem se jel podívat do Prahy. Českou republiku si užívám,“ pochvaluje si.

Rick Barry byl vybrán mezi padesát nejlepších hráčů historie NBA, je členem Síně slávy. Canyon prý ale do Evropy neodcestoval, aby se dostal ze stínu svého otce.

„Hodně lidí se mě odmala ptá, jestli se kvůli tátovi cítím jako basketbalista pod tlakem. Já to ale vidím jako požehnání, měl jsem skvělého učitele a někoho, kdo mi pomohl se stát dobrým hráčem. Prožil si všechno, čím jsem si prošel i já, ví toho o hře hrozně moc,“ říká Canyon Barry, za kterým se jeho otec ještě v Brně nebyl podívat, do konce sezony by to však chtěl napravit.

Související