Bývalé silážní věže v Lysovicích mají nového majitele. Obec má obavy, že nebude řešit ekologickou zátěž

Bývalé silážní věže v Lysovicích na Vyškovsku mají nového majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je v jedenáctém kole výběrového řízení prodal brněnskému podnikateli Karlu Janíčkovi. Ten za ně v elektronické aukci nabídl minimální kupní cenu zhruba 21 tisíc korun. 

Zvláštní betonové stavby kruhového půdorysu jsou zčásti naplněné silně zapáchající tekutinou a některé i kontaminované arsenem. Vedení obce se proto obává, že nový majitel ekologický problém řešit nebude stejně jako předtím stát.

„Je to takový divný, že by někdo koupil takovou věc, která je nepotřebná a bude s tím mít akorát problémy. Budeme tlačit na to, aby si to zabezpečil a aby s tím něco udělal. Já vůbec nechápu, proč do takové hrůzy šel,“ popsal své obavy nezávislý starosta Lysovic Zdeněk Gryc. Nejlepší by podle něj bylo silážní věže zbořit a zapáchající odpad ekologicky zlikvidovat.

Nový majitel Karel Janíček říká, že konkrétní plány s těmito stavbami zatím nemá. „Asi bych to nějak oplotil. Něco s tím vymyslím – možná bych tam udělal stříšky, aby to vypadalo hezky. Nemyslím si, že by bylo úplně zbytečné to bořit, takže to budu řešit.“

Své záměry chce nový majitel nejprve představit vedení Lysovic.

Spustit audio

Související