V Lysovicích se marně snaží zbavit bývalých silážních věží. Podle místních není stát dost aktivní

Lysovice na Vyškovsku se roky marně snaží zbavit staré ekologické zátěže – podivných válcovitých silážních věží kontaminovaných arsenem.

Stavby bez střechy jsou plné páchnoucí vody a podle místních jsou nebezpečné. Jejich likvidaci nejprve bránilo to, že nebyl známý vlastník. Sama obec na to nemá peníze. Před třemi lety proto pozemky i s věžemi převedla na stát. Ten se je už několikrát pokusil v dražbě prodat, zatím marně.

Na okraji Lysovic už desítky let stojí betonové silážní věže. Dohromady jich je sedmadvacet ve třech skupinách po devíti. Při pohledu ze shora to vypadá jako bubínek revolveru.

Věží je na okraji Lysovic celkem sedmadvacet

„Ty věže postavili němečtí obyvatelé někdy začátkem 30. let, když to chtěli použít pro siláže na krmení dobytka,“ popisuje nezávislý starosta Lysovic Zdeněk Gryc. Při nakouknutí dovnitř je vidět, že jsou plné vody. „V některých je dešťová voda, v těch prvních silážních věžích je nějaká voda kontaminovaná,“ popisuje Gryc.

Některé silážní věže nejsou vůbec zabezpečené

Věže nejsou zabezpečené, protože i to pletivo, které je u těch prvních věží, je narušené a u posledních věží není vůbec. „Kdyby tam někdo spadl, tak je v momentě utopený. To riziko tady je obrovské.“

Dagmar Odehnalová bydlí pár desítek metrů vzdušnou čarou od věží. „Opravdu, když je teplo, tak to tady smrdí strašně. A největší obavy jsme mívali, že tam padnou děti, že to není vůbec zabezpečené. Kromě obce nikdo nemá zájem to řešit,“ dodává obyvatelka Lysovic.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je majitelem silážních věží v Lysovicích

Desítky let bránil řešení tohoto problému fakt, že nebylo jasné, komu stavby patří. Pak si to vzal na svá bedra stát a ten se poslední tři roky snaží tyto pozemky a stavby prodat. „Doposud proběhlo osm kol výběrových řízení,“ říká Michaela Tesařová z oddělení komunikace úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Minimální kupní cena postupně klesla až na zhruba padesát tisíc korun. Zatím poslední kolo výběrového řízení se uskutečnilo tento týden, ale opět se nepřihlásil žádný zájemce.

„Pořád jenom čekáme a budeme čekat třeba ještě dalších deset let, než udělají dvacet kol a stejně zjistí, že to nikdo nechce. Podle mě je to jen takové oddalování problému,“ konstatuje starosta Lysovic.

Pokud by se podařilo silážní věže odstranit, obec by na místě chtěla udělat parčík, oddechovou zónu, lavičky, pro děti nějaké herní prvky. „Vedlejší pole bychom chtěli v budoucnu dát do územního plánu jako stavební parcely. Pokud ovšem nezmizí ty silážní věže, tak by to bylo zbytečné,“ uzavírá Zdeněk Gryc.

autor: gaj
Spustit audio