Bývalé hvězdy Barcelony se ve Znojmě utkaly s česko-slovenským výběrem

Fotbalová Barcelona nastoupila k utkání na stadionu ve Znojmě. Aspoň tedy stará garda katalánského velkoklubu. Například vítěz Ligy mistrů Ion Antoni Goikoetxea si zahrál proti výběru bývalých českých a slovenských reprezentantů, mezi nimiž nechyběl třeba Marek Heinz či Patrik Berger.

Jak se o takové akci jedná s jednou z největších fotbalových značek světa, vysvětluje jeden z organizátorů exhibičního utkání Martin Veselý. „První věcí, která se řešila, bylo místo konání a stadion. Tak jsme očekávali negativní odezvu, že hráči vůbec nepřijedou.“  Ale na základě dobré loňské zkušenosti se rozhodli přijet, odkazuje Veselý na loňský turnaj veteránů v malém fotbale v Brně, kde se fotbalisté Barcelony také představili.

Na jih Moravy však nejezdí ty největší hvězdy nedávné minulosti. „Do destinací jako je například Japonsko nebo Spojené arabské emiráty se jezdí v prvotřídním složení, což je mimo naše finanční možnosti. Za jednotlivá jména se totiž platí vyšší sumy, které se pohybují v řádech deseti tisíců dolarů jenom za samotnou účast,“ vysvětluje Veselý.

Zleva trenér Barcelony Jose Palau a Vladimír Šmicer.

Dostat do Znojma třeba slavného Ronaldinha by tak stálo zhruba půl milionu korun. To pořadatelům rozpočet neumožní. „Když vezmu startovné, letenky a další věci, které se musí zařizovat přímo pro hráče, tak je to něco přes milion korun.“ Prozrazuje Veselý cenu za starou gardu Barcelony, jejíž hráči třeba musí spát každý ve své posteli, dvoulůžka neberou. Barcelonští veteráni totiž i podobné exhibice berou profesionálně, program mají podobný, jako kdyby jeli třeba k utkání v evropských pohárech.

Fotbalová exhibice na znojemské půdě, kterou sledovalo tři tisíce diváků, skončila 5:1 pro česko-slovenský výběr. Dva góly vstřelil útočník Tomáš Jun, momentálně působící v německém klubu SV Donaustauf.

Spustit audio