Brno se stane hlavním vlastníkem Technologického parku, za akcie zaplatí přes půl miliardy

Zastupitelé Brna dnes schválili jeden z největších nákupů za poslední roky. Město si za víc než půl miliardy korun koupí většinový podíl ve firmě Technologický park. Té patří 18hektarový areál s inovativními firmami a výzkumnými centry, který je z velké části ještě určený k rozvoji.

Co přesně si Brno kupuje?

Je to téměř 50 % akcií, které městu prodá firma P&O. Druhá polovina akcií už městu patří. Nově bude Brno takřka stoprocentní vlastník Technologického parku s výjimkou jedné jediné akcie. Tu má Vysoké učení technické, jehož areál stojí v sousedství. Magistrát ale osloví VUT s nabídkou na odkup i této jedné akcie. Původně měl o podíl zájem Jihomoravský kraj, který nákup připravoval několik měsíců a dojednal většinu podmínek. Zastupitelé s tím ale nakonec nesouhlasili, a Brno proto jako druhé v pořadí využilo svého předkupního práva.

Hlasování zastupitelů

Hlasování zastupitelů ale nebylo jednomyslné. Proti nákupu bylo opoziční hnutí SPD, při hlasování se zdrželo. A to stejné udělali taky sociální demokraté, kteří jsou součástí vládnoucí koalice. Argumentovali tím, že samospráva se nemá pouštět do podnikání a měla nechat akcie jinému soukromému zájemci. Podobně reagovala už dříve taky třeba regionální hospodářská komora.

Budoucnost areálu

Do několika měsíců by mělo Brno vědět, co chce s Technologickým parkem dělat dál. Na to by měl odpovědět takzvaný byznys plán, který si magistrát nechá zpracovat. Primátorka Brna Markéta Vaňková z ODS ale zdůraznila, že cílem města je zachovat v areálu inovativní firmy a výzkumná centra. Jde třeba o nadnárodní korporaci IBM, anebo brněnskou společnost Kiwi, ze které je nyní globální hráč na trhu s vyhledáváním levných letenek na internetu.

Technologický park sídlí ve čtvrti Medlánky. Má rozlohu 18 hektarů. Dvě třetiny areálu jsou ale teprve určené k rozvoji, mimo jiné k výstavbě bytů. O budoucnosti parcel vedení Brna teprve rozhodne. Zatím ale slibuje, že je nemá v plánu prodávat dál. Ostatně park zatím za pronájmu prostor vydělává, loni vygeneroval zisk asi 80 milionů korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související