Brno je centrem kosmického výzkumu. Do vesmíru míří kabely pro satelity, data pomáhají zemědělcům

7. březen 2018 10:35

V Brně má od středy pobočku Evropská kosmická agentura, obdoba americké NASA. Firmy z jihu Moravy už přitom spolupracují na některých vesmírných projektech.

Pobočka kosmické agentury ESA Business Incubation center nabídne zázemí začínajícím firmám, které ve svých produktech nebo službách využívají vesmírné technologie nebo systémy.

Několik takových firem v Brně působí už teď pod Jihomoravským inovačním centrem.

Například společnost G.L Electronics pracovala na výstavbě odpalovacích ramp VEGA a SOJUZ a účastnila se startu rakety v Francouzské Guayaně. Specializuje se na výrobu kabelových svazků, které tvoří součást satelitů.

„Kabely slouží k vedení elektrického napětí. Ty, které jsou využity ve vesmíru, musí odolat například prudkým změnám teploty,“ říká šéf firmy Luděk Graclík.

Začínající společnost World from Space žádné přístroje do vesmíru neposílá. Naopak využívá stávající vesmírnou infrastrukturu vybudovanou z peněz Evropské unie. „Využíváme data shromažďované EU a kosmickou agenturou a analyzujeme je,“ říká zástupce firmy Jan Labohý.

Laboratoře v Jihomoravském inovačním centru

Podle něj data můžou posloužit například zemědělcům pro lepší využití jejich pozemků.

K rozvoji dalších malých firem by mohl pomoct podnikatelský inkubátor, který otevřela brněnská pobočka Evropské kosmické agentury. „Přihlásit se do něj budou moct začínající technologicky progresivní firmy, které využívají vesmírné technologie po komerční účely na Zemi,“ vysvětluje programový manažer Jihomoravského inovačního centra Pavel Řehoř.

Projekty podporuje jak Jihomoravský kraj, tak Evropská kosmická agentura a město Brno.

autor: gaj
Spustit audio

Související