Nahlédněte do prostor Janáčkova divadla, nepoznáte je. Rekonstrukce bude stát přes 580 milionů

Největší divadelní budova v Česku - brněnské Janáčkovo divadlo - se změnilo ve staveniště.

V plném proudu je tam největší rekonstrukce od šedesátých let minulého století, kdy bylo postaveno. Kvůli nečekaným komplikacím opravy potrvají déle, než se původně čekalo.

Už letos v listopadu se tam ale bude znovu hrát. Diváci by neměli poznat, že v části budovy stále pracují dělníci. Širší zázemí pro zaměstnance a účinkující se bude opravovat až do září příštího roku.

V současnosti by prostory poznal jen málokdo. „Ten pohled je pro mě strašný, ale všichni to vnímáme tak, že to bylo nutné. Divadlo už nebylo ve stavu, kdy by se dalo používat bez problémů dál,“ konstatuje Lenka Tesáčková, provozní ředitelka Národního divadla v Brně.

Prostorné foyer divadla je odhalené na dřeň. Chybí podlahy, kamenné i dřevěné obložení, osvětlení, zkrátka všechno, co pravidelní návštěvníci Janáčkova divadla dobře znají.

Vstupní foyer musí být hotové už 25. října roku 2018.

Přitom právě foyer musí být dokončené do 25. října letošního roku. Od poloviny listopadu má totiž začít běžný divácký provoz.

Zato na dokončení zkušeben a dalších sálů potřebných pro přípravu zkoušení a přípravu představení si účinkující počkají ještě další rok

„Pro nás je to zejména logistický problém, protože musíme přesouvat lidi, části dekorací, pokud je to zkouška orchestru, pak je to i stěhování nástrojů,“ konstatuje provozní ředitelka.

Poznali byste foyer divadla?

Rozsáhlou rekonstrukci podle ní prodlužují potíže, které nebylo možné zjistit předem.

„Byl to především nález azbestu ve zdech, také se musely provést další bourací práce. Také musela být použita jiná technologie při pokládání podlah, které neseděly,“ vysvětluje mluvčí města Brna Filip Poňuchálek.

Prostory brněnského Janáčkova divadla v rekonstrukci

Rekonstrukce se tak prodraží asi o 60 milionů korun, celkem přesáhnou náklady na ni 580 milionů korun. „Celá ta investiční akce je placena v rámci rozpočtu města Brna a jde o největší investici do Janáčkova divadla od dob, kdy bylo postaveno. Město bude divadlu kompenzovat náklady navíc, aby nebylo fungování divadla ohroženo,“ dodal mluvčí.

Prostory brněnského Janáčkova divadla v rekonstrukci

Divadlo je vyřazené z provozu už od června loňského roku. „Teprve teď, když jsme pryč, jsme si uvědomili, jaký je to divadlo poklad. Je to největší divadlo v republice, je výborně vybavené a skýtá spoustu možností. Když děláme představení v náhradních prostorách, ať už je to výstaviště, šapitó nebo jezdíme na zájezdy, vždycky jsou to kompromisy,“ říká Lenka Tesáčková.

Související