Brněnští vědci zkoumají, jestli se v jídlech z rozvozu mohou množit bakterie a ohrozit tak strávníky

30. květen 2023 14:30

Ne všechny boxy a krabičky, které kurýři využívají při rozvozu jídla z restaurací, dokáží udržet požadovanou teplotu pokrmů, tedy minimálně 60 stupňů Celsia. V případě, že je teplota nižší, vzniká ideální prostředí pro nebezpečné bakterie. Jestli se v jídlech doručovaných kurýry můžou množit a ohrozit strávníky, teď zkoumají vědci z Mendelovy univerzity spolu s kolegy z Veterinární univerzity v Brně.

Jídlo z restaurace mi kurýr doručil zhruba do půl hodiny od objednávky, takhle přes papírovou tašku cítím, že je ještě teplé, popisuje redaktorka. Jestli se při postupném chladnutí můžou v pokrmech množit nebezpečné sporogenní bakterie, zkoumá tým brněnských vědců.

Čtěte také

„To jsou bakterie, které mají schopnost přežít tepelnou úpravu pokrmů. Jsou to bakterie z rodu bacillus, zejména je to bacillus cereus. Sledujeme, jestli během rozvozu pokrmů ty bakterie mohou znovu oživit a množit se do takového množství, kde by mohly způsobit zdravotní rizika,“ přibližuje výzkumník Josef Kameník z brněnské Veterinární univerzity.

Těmi může být zvracení nebo třeba průjem. „Pokud dojde k poklesu, zejména na teploty okolo 40 stupňů Celsia, tam už je reálné riziko, že se bakterie pomnoží a tvoří toxiny. Čím delší čas, než je pokrm sněden, tím je riziko větší.“

Proto teď vědci sledují, jak rychle se mění teplota pokrmů v různých krabičkách a taškách na převoz jídla. „Zkoumáme různé primární obaly. To znamená obaly, které přicházejí do přímého styku s potravinou,“ popisuje výzkumnice z Mendelovy univerzity Olga Cwiková. „My ty krabičky dáme do různých tašek a po různém naplnění zkoumáme rychlost poklesu teploty daného pokrmu,“ dodává.

Čtěte také

Zaměřili se na deset jídel – například burger, houbovou omáčku nebo na některé přílohy. „Máme vyzkoušenou bramborou kaši a rýži. A v průměru jsme zjistili, že teplota se na 40 stupňů Celsia dostane do dvou hodin,“ říká Cwiková.

To se může stát třeba v případě, že je kurýr s jídlem na cestě delší dobu, restaurace vydá pokrm nižší teploty anebo ho strávník po doručení sní až později. Vědci se na jídlo z rozvozu zaměřili především proto, že obliba těchto donáškových služeb v posledních letech roste.

Výzkumníci chtějí vytvořit příručku správné hygienické praxe při výrobě a distribuci teplých pokrmů. Využít by ji mohli provozovatelé restaurací a donáškové služby.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související