Brněnské nemocnice odkládají kvůli koronaviru třetinu plánovaných operací

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně ruší další plánované operace.

Po odložení ortopedických zákroků lékaři přesouvají chirurgické, neurochirurgické a kardiologické operace. Může za to zvyšující se počet pacientů a personálu nakažených koronavirem.

„Momentálně máme 40 pacientů s onemocněním covid-19 a 57 zaměstnanců. Plánované operace jsme museli omezit o třetinu, do budoucna si myslíme, že to bude pokračovat a těch operací budeme muset omezit mnohem více,“ říká mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Třetinu plánovaných operací ruší také Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. Podle mluvčí Veroniky Plaché se postarají lékaři o úrazy, nádory nebo záněty, odkládají například operace křečových žil, žlučníku nebo břišní kýly.

Zvyšuje se počet nakažených mezi zdravotníky

V Boskovicích mají 29 pozitivních pracovníků, z toho 4 lékaře. V Kyjově mají v nemocnici zhruba 20 nemocných z řad personálu. Zdravé zdravotníky z některých pracovišť proto přesouvají na ta exponovaná, například na infekční oddělení.

Pracovníky s pozitivním testem na covid mají také nemocnice v Blansku nebo ve Vyškově. Tam ale podle vedení nemocnic tato situace nemá vliv na provoz. I brněnská svatoanenská nemocnice zaznamenala podle její mluvčí Dany Lipovské zvyšující se počet nakažených zdravotníků. Z 57 je to 11 lékařů. Hledají proto akutně dobrovolníky na placenou práci mezi studenty medicíny nebo vyšších zdravotnických škol. Ředitel Vlastimil Vajdák dodal, že pokud se bude epidemická situace zhoršovat, nemocnice by kvůli nedostatku sester musela některá oddělení zavřít.

autoři: Petr Tichý , Karolína Wernerová
Spustit audio

Související