Na jižní Moravě začíná fungovat první mobilní odběrové místo na koronavirus

Nové odběrové místo pro testy na koronavirus vzniklo na brněnském výstavišti. Otestovat se tam lidé mohou ve speciálním minibusu. Od začátku října měla fungovat i další nová testovací místa. Jejich příprava však oproti původnímu plánu nabrala mírné zpoždění.

Testování v odběrovém minibusu je možné od 1. října každý všední den odpoledne, přesně od 13 do 19 hodin. Odebírání stěrů je obdobné jako na jiných stanovištích. Jen s tím rozdílem, že zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno, která provoz minibusu zajišťuje, budou sedět uvnitř, kam za nimi budou jednotliví pacienti přicházet. Ti ovšem musí být předem objednaní a musí mít žádanku od lékaře nebo hygieniků.

První týden bude minibus stát u brněnského výstaviště. Pak se bude přesouvat, kam bude potřeba. Pomáhat může třeba i v domovech seniorů.

Fungování dalších odběrových míst

Původně se mělo dnes začít testovat v nemocnicích v Blansku, Vyškově a v Ivančicích. Ani na jedné lokalitě se ale ještě nepodařilo úplně zajistit zázemí pro personál a někde zatím nefungují ani rezervační systémy. Ve všech třech nemocnicích tak začne testování až na začátku příštího týdne. V tu dobu by mělo fungovat i odběrové místo v brněnnské nemocnici Milosrdných bratří. Blanenská nemocnice dnes alespoň spouští rezervační systém. Na všech zmíněných lokalitách platí to, že jsou určené jen pro indikované pacienty.

Odběry a kapacity

Kapacita laboratoří zpracovávajících výsledky se bude navyšovat. Vůbec nejvíc analýz aktuálně provádí Fakutlní nemocnice Brno. Doposud se to množství zpracovaných vzorků pohybovalo kolem 700 denně. Od října by chtěla nemocnice provádět zhruba 1500 analýz za den. Navýšit kapacitu laboratoří plánuje i druhá brněnská fakultní nemocnice. Ze současných 120 vzorků denně ji chce navýšit na 300.

autor: Hana Florianová
Spustit audio