Brněnské Divadlo Barka slaví třicetiny. Je to takové moje druhé dítě, říká s úsměvem jeho ředitelka

23. únor 2024

Letos uplyne třicet let od založení Divadla Barka – prostoru pro menšinové, amatérské, studentské a další kulturní aktivity. Celou dobu se o ně starala Liga vozíčkářů, teď poprvé stojí na vlastních nohou. Do Apetýtu jsme si proto pozvali ředitelku divadla Zdeňku Vlachovskou.

„Vždycky jsem říkala, že Barka je moje dítě, ale můj syn už jako malý zdůrazňoval, že druhé dítě,“ směje se Vlachovská. Divadlo sídlí v architektonicky významné funkcionalistické budově v Brně-Králově Poli. „Dříve tam byla Komorní opera, pak jsme v roce 1994 začali společně s Ligou vozíčkářů na tomto místě hrát my.“

Když je potřeba, zaskočí prý i jako kostymérka nebo biletářka: „Občas se stane, že zůstávám v práci poslední a udělám i úklid,“ říká s úsměvem ředitelka. Přiznává, že vždycky měla vřelý vztah ke kultuře a divadlu, ale také k organizační práci.

Jaká byla její vůbec první organizační aktivita? Co vtipného se dá zažít s vozíčkáři nebo neslyšícími na jevišti? A jak bude Divadlo Barka slavit své výročí? Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.