Brněnská radnice chce dostavět Úrazovou nemocnici. Nový pavilon má stát půl miliardy korun

Brněnští radní kývli na přípravu dostavby Úrazové nemocnice. V pavilonu za půl miliardy korun mají vzniknout operační sály, centrální sterilizace, heliport a parkoviště.

„Úrazová nemocnice řeší dva základní problémy. Jedním je nedostatek parkovacích míst a druhým jsou dosluhující operační sály,“ zdůvodňuje stavbu pavilonu ředitel nemocnice Zdeněk Buštík. Sály fungují díky výjimkám a definitivně doslouží do několika let.

Se současným areálem Úrazové nemocnice nový pavilon spojí lávka.

Nová budova by měla vyrůst na současném parkovišti poblíž nemocnice a krytého bazénu Ponávka. Do uvolněných prostor se po úpravách přesunou pracoviště z budovy na Kolišti, kterou pak bude radnice jako majitel nemocnice moci využít jinak.

Nemocnice je podle lidoveckého náměstka primátora Petra Hladíka stále vytíženější: „Aktuálně v Úrazové nemocnici zajišťujeme více než sedm tisíc operací ročně.“

V podzemí nového pavilonu Úrazové nemocnice v Brně má vzniknout parkoviště.

V současné chvíli má radnice zpracovanou architektonicko-dispoziční studii, kterou využije při výběru projektanta. Magistrát oznámil, že v případě bezproblémového postupu začnou dělníci stavět nový pavilon v roce 2020. Zatím není jasné, jestli náklady zaplatí město ze svého rozpočtu - nebo bude žádat státní dotace.

Návrh nového pavilonu Úrazové nemocnice v Brně u křižovatky Ponávky a Bratislavské ulice.

Brno je kromě Úrazové nemocnice ještě zřizovatelem Nemocnice Milosrdných bratří. Ta působí v areálu, která zčásti patří řeholnímu řádu. Ten ho radnici pronajímá a chce v části zřídit a provozovat léčebnu dlouhodobě nemocných.

Úrazovou nemocnici, otevřenou v roce 1933, brněnský magistrát převzal v roce 2009 při reformě brněnského zdravotnictví. Stalo se tak poté, co ministerstvo část odborností z tehdy státní Úrazové nemocnice převedlo do areálu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích.

Spustit audio

Související