Brněnská opozice kritizuje plánovanou nákladnou oslavu dokončení oprav náměstí Svobody

9. září 2006

Lidová veselice bude stát asi 800 tisíc korun, z toho téměř půl milionu půjde z rozpočtu města. Vystoupit má Orchestr Gustava Broma, herci Městského divadla, soubor divadla Radost i brněnští zpěváci.

Akce se bude konat 18. října, tedy jen dva dny před komunálními volbami. Podle opozičních zastupitelů z řad ČSSD si tak vlastně radniční koalice ODS a KDU-ČSL platí z veřejných zdrojů volební kampaň. Vedení města přiznává, že je na končící rekonstrukci hrdé a chce se s ní pochlubit.

Předseda brněnských zastupitelů za ČSSD Roman Onderka říká, že plánované oslavy jsou zbytečně drahé a peníze městě lze využít lépe: "Stávající koalice si za peníze občanů dělá volební kampaň. Přestřihnout pásku jde určitě za levnější peníze a občané města Brna budou nadšeni, pokud budou moct přejít suchou nohou přes náměstí Svobody a to prostředí tam bude pěkné. Tyto finanční prostředky mohou být použity třeba na opravu hřiště nebo by mohly zvelebit toto náměstí Svobody, aby nám nepřipomínalo letiště ve Slatině. Mohla by zde být přenosná zeleň a další záležitosti, které by trošku zlidštily toto prostředí. Samozřejmě rada může říct, že s tímhle se počítá, ale za další finanční prostředky občanů města Brna."

Náměstek primátora Miroslav Hošek se domnívá, že tak významné místo jako náměstí Svobody si oslavu zaslouží: "Určitě se tím chlubíme, ano, je to předvolební tah, chce se tím pochlubit radnice a její koaliční vedení, že se náměstí Svobody právě v této době realizuje. Je to jeden z brněnských klenotů. Samozřejmě ta akce stojí nějaké peníze, snažíme se ale uspořit. Na druhou stranu nechceme, aby ta akce byla ušlápnutá, protože je to rekonstrukce náměstí Svobody, která se dělá jednou za několik století."

Rekonstrukce náměstí Svobody stála celkem 180 milionů korun. V minulosti se kvůli ní vedl i soudní spor o to, zda město neukradlo původní architektonický návrh, což se nakonec neprokázalo. Rozruch v poslední době vyvolalo i to, že město bez dovolení použilo úryvky z básní Jana Skácela v reliéfech na nové kašně. Po dlouhých jednáních dostane vdova po básníkovi Božena Skácelová za autorská práva k veršům 450 tisíc korun. Před volbami se v Brně spěchá také na dokončení dalších projektů, například parku na Slovanském náměstí v Králově poli nebo vlakové zastávky na Lesné.

Volby jak do obecních zastupitelstev, tak části senátních obvodů, jsou ještě relativně vzdáleny. Ty komunální a první kolo senátních proběhne 20. a 21. října, případné či spíše v drtivé většině obvodů pravděpodobné druhé kolo senátních voleb je pak o týden později, tedy 27. a 28. října. Volby samozřejmě proběhnou současně ve stejných volebních místnostech a ve stejném čase, tedy 20. a 21. října už klasicky v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Komunální volby se přitom budou konat prakticky ve všech obcích s výjimkou několika, kde se volby pro nějakou zákonnou překážku konat nemohou. Na jižní Moravě jsou to Těšetice na Znojemsku a Borovník na Tišnovsku.

autor: gaj
Spustit audio