Brněnská Asociace pořadatelů kulturních a sportovních akcí požaduje zrušení poplatků ze vstupného

4. květen 2007

Desetiprocentní poplatky z obratu musejí promotéři odvádět úřadům většiny městských částí, a to i tehdy, když je akce prodělečná. To prý ekonomicky likviduje hlavně drobné pořadatele a ty ostatní vede k tomu, aby své akce pořádali v jiných městech. V uplynulém roce sice některé městské části poplatky zrušily, ale například Brno-střed a Královo Pole, kde se koná nejvíce akcí, se tomu brání, protože poplatky představují příjem jejich rozpočtu.

Za zrušení poplatků ze vstupného bojují promotéři už patnáct let. Tvrdí, že kvůli tomu rozmanitost kulturního života v Brně upadá. Agentury totiž raději pořádají koncerty a další akce ve městech, kde se žádné poplatky neplatí. Konkrétní výši poplatků stanovují městské části. Petr Vídeňský z asociace ocenil, že dílčí úspěchy už jejich kampaň má: "Co se nám podařilo, že asi v pěti městských částech se od minulého roku postupně poplatky zrušily, což vnímáme velice pozitivně a dělá nám to velikou radost. Tak například Brno-sever, nebo Starý a Nový Lískovec tyto poplatky opravdu zrušilo."

Výběr poplatků umožňuje vyhláška schválená brněnským zastupitelstvem. Pořadatelé se proto podle Petra Vídeňského chtějí zaměřit právě na ni. "My se soustřeďujeme na to, abychom vyhlášku změnili na úrovni statutárního města Brna na magistrátu, abychom nemuseli lobovat na jednotlivých městských částech, ale zrušilo se to plošně pro celé Brno."

Pořadatelé připomínají, že zrušení poplatků bylo součástí předvolebních slibů tří ze čtyř politických stran současné brněnské koalice. Například primátor Roman Onderka nedávno řekl, že se zrušením poplatků souhlasí a brzy o tom začne jednat s městskými částmi i koaličními partnery. Královo Pole a Brno-střed se tomu ale brání. "Zatím jsme o podobné věci neuvažovali, nicméně je to otázka možná diskuse uvnitř koalice městské části Brno-střed," říká starosta Brna-středu Michal Bortel. Tato městská část získává z poplatků nejvíce, asi deset milionů korun ročně. Starosta Bortel by proto chtěl tuto ztrátu kompenzovat z městského rozpočtu.

Primátor Roman Onderka je Bortelův stranický kolega z ČSSD a ten o kompenzacích zatím nic neříká: "Já bych nerad, aby to působilo dojmem, že jsme v nějakém rozporu, to určitě nejsme. Je ale potřeba si říci, že to zrušení by mělo následovat samozřejmě i finanční kompenzaci, protože to bude rozhodnutí zastupitelstva města Brna, nikoli naší městské části."

Poplatek ze vstupného už v minulosti zrušila například Jihlava, Olomouc, Plzeň a částečně i Praha, kde se platí pouze za akce, na které přijde více než tři tisíce lidí.

autor: gaj
Spustit audio