Brňané se letos mohou těšit na veřejný internet v tramvajích i trolejbusech

16. červenec 2018

Cestující hromadnou dopravou v Brně se ještě letos připojí k internetu pomocí veřejné wi-fi sítě. Fungovat má v tramvajích, autobusech i trolejbusech. Brněnský dopravní podnik spuštění sítě připravuje společně s výměnou celého řídícího a informačního systému.

 „Dopravní podnik přechází na novou radiovou síť Tetra, kterou používá třeba městská policie. Spojení bude kvalitnější a spolehlivější, takže pro dispečery odpadnou okamžiky, kdy se nemohou třeba spojit s řidičem, který je někde na okraji města, neslyší ho a nemůžou mu tím pádem dát svůj pokyn,“ nastiňuje Jan Havíř z Odboru přípravy provozu.

Dispečeři si s řidiči taky budou moct navzájem posílat předvolené textové zprávy z nových palubních počítačů ve vozech. „Ty už budou ve formě tabletů, budou mít barevné displeje, celý systém palubního počítače bude dotykový a jednodušší,“ doplňuje mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Technici musí nové počítače, kabely a taky modemy k připojení na veřejnou wi-fi síť nainstalovat do 750 tramvají, trolejbusu a autobusů. S novými přístroji se na školeních postupně naučí pracovat všichni z téměř dvou tisíc řidičů dopravního podniku.

Dopravní podnik města Brna

Wi-fi má pro cestující začít fungovat koncem roku. Společně s přesnějším systémem, který na elektronických panelech na zastávkách nebo v mobilní aplikaci v reálném čase zaznamenává příjezdy a odjezdy vozů.

To vysvětluje Havíř následovně: „Dnes se často stává, že vozidlo ze zastávky odjede, ale na panelu ještě jeho odjezd svítí. Je to tím, že datové zprávy, které putují přes radiovou síť, se občas ztrácí nebo dochází se zpožděním. Nová síť zajistí častější informaci od vozidla o jeho poloze, zpoždění, rychlejší zpracování a tím pádem i na ten informační panel se informace dostane rychleji a bude tím pádem přesnější.“

Za kompletní výměnu řídícího a informačního systému dopravní podnik města Brna zaplatí 130 milionů korun.

autoři: Tomáš Kremr , lop
Spustit audio

Související