Letní doprava v Brně: osm tramvajových linek čekají změny

4. červenec 2018

Brno opět čekají prázdniny plné dopravních výluk. Stáhněte si plánek se změnami.

Brno opět čekají prázdniny plné dopravních výluk. Sídliště Líšeň zůstane odříznuté od tramvajové dopravy, neprůjezdné budou některé trati na Moravském náměstí a dvě linky z jízdních řádů úplně vypadnou.

Provozní ředitel brněnského dopravního podniku Jan Seitl na vlnách Českého rozhlasu Brno potvrdil, že po své trase z tramvají pojednou jen tři – linky 1, 2 a 6. „Šestky“ se však na dva týdny také dotkne výluka v centru města. „Podstatné je, že se lidé dostanou do centra, minimálně k takzvanému hradebnímu okruhu,“ poznamenal Seitl. Jedinou výjimkou je trať ze sídliště Líšeň a ze Stránské skály, kde lidé budou muset využít náhradní autobusy.

„Snažili jsme se najít řešení, které bude maximálně logické a srozumitelné,“ zdůraznil. Tento týden na přestupních uzlech rozdávají pracovníci podniku informační materiály.

Změny začnou platit v sobotu

Letní výluky začnou v Brně platit od noci na sobotu 30. června. Jízdní řády na zastávkách bude dopravní podnik měnit v pátek a v noci na sobotu, už teď je ale možné je získat na jeho webových stránkách. A základní přehled přináší i Český rozhlas Brno.

V Brně v létě pokračují práce z předcházejícího období, na obou koncích tedy zůstane zkrácená linka číslo 4, která navíc pojede kvůli opravám v centru odklonem Husovou ulicí.

Zásadní oprava se týká dvou kilometrů tramvajové trati do Líšně. Tam dopravní podnik v létě opravuje úsek od Nezamyslovy ulice po tramvajovou výhybku pod juliánovským sídlištěm, kde se dělí trati do Líšně a na Stránskou skálu. Linka číslo 10 bude mimo provoz a linka 8 pojede z Geisslerovy do smyčky Juliánov, kde nahradí linku 9. Ta bude také v létě mimo provoz. Lidé do Líšně mohou využít přestup v zastávce Dělnický dům, kde na tramvaje naváže posílená autobusová doprava linkami 55, 58 a 78.

Nepojede linka 9, na Lesné ji nahradí posílená linka 11

To, že bude mimo provoz linka 9, zasáhne i sídliště Lesná. Odtud bude v létě jezdit pouze posílená linka 11, která dostane delší provoz i častější intervaly. Tramvaje s číslem 11 pojedou po své trase na Malinovského náměstí a potom k zastávce Hlavní nádraží, kde se z nich stane linka 12 – a po té budou pokračovat až k Technologickému parku v Králově Poli. Lidé mířící z Lesné na Českou nebo obráceně tak neztratí přímé spojení.

Znamená to, že linka 12 přestane jezdit do smyčky Zvonařka. U té pokračuje stavba nové trati ulicí Plotní, takže se do ní už tramvaje nevrátí. Náhradní dopravu z jihu Brna už teď zajišťují autobusy 40, 48, 50, 61 a 63 - ty nově přes léto pojedou až k zastávce Hlavní nádraží.

Změny zasáhnou i Moravské náměstí, vyjede mimořádná tramvaj x14

Další letní změna se týká Moravského náměstí. Tam se bagry vrhnou na dvě místa – na prostor před kostelem svatého Tomáše a do prostoru zastávek ležících mezi Janáčkovým divadlem a pomníkem osvobození.

ulice Rašínova
zastávka Moravské náměstí směrem na ulici Milady Horákové

Znamená to, že linky 3 a 5 budou při cestě ze Staré osady a Štefánikovy čtvrti končit v ústí ulice Milady Horákové do Koliště. „Nasadíme tam obousměrné tramvaje,“ vysvětlil Seitl. Podle něj nově budovaná zastávka bude bezbariérová s inteligentním informačním systémem, nabídne například bezdrátové připojení k internetu.

Na chybějících úsecích linky 3 a 11 směr Komín a Bystrc a linky 5 směr Ústřední hřbitov by problémy taky nastat neměly. Tam dopravní podnik zavede novou tramvajovou linku x14 na trase Bystrc, Rakovecká-Komín-Česká-Mendlovo náměstí-Ústřední hřbitov.

Autobusů a trolejbusů se změny dotknou méně

Zásah do tras autobusů a trolejbusů bude výrazně menší. Slovanské náměstí bude v červenci neprůjezdné ve směru od Husitské na Skácelovu, proto linky 30, 44 a 53 v tomto směru pojedou jednosměrným odklonem Berkovou ulicí. Na lince 30 pojedou místo trolejbusů autobusy. Pravděpodobně od srpna pojedou Berkovou autobusy obousměrně.

A drobná změna čeká i cestující do centra z Černovic, autobusové linky 47 a 49 pojedou od přeložené zastávky Tržní v obou směrech Křenovou ulicí k hlavnímu nádraží, ale k zastávkám v Benešově ulici. „Odklonem Křenovou ulicí se vyhnou očekávanému problematickému místu v okolí Dornychu,“ poznamenal Seitl.

Většina výluk by měla platit do konce prázdnin. V červenci a v srpnu navíc v Brně (a také v integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje) platí letní jízdní řády, mění se například intervaly některých linek.

Spustit audio