Brňané možná už brzy uvidí mláďata medvědice Cory

23. únor 2008

V brněnské zoologické zahradě se blíží den, kdy návštěvníci budou moci vidět medvíďata, která v zimě porodila medvědice Cora.

Matka je totiž neklidná a jasně dává najevo, že už chce z brlohu ven. A pokud se vše podaří, bude se moci ZOO chlubit nejen tím, že mláďata přežila, což se v zajetí daří málokdy, ale dokonce i tím, že byla odchována přirozeně.

Ředitel ZOO Martin Hovorka začíná být optimistou. Medvíďata se narodila 23. listopadu a jako tříměsíční už by teoreticky mohla jít i do výběhu. Medvědice se hlásí o to, že už ji to v brlohu nebaví, takže s největší pravděpodobností v období týdne až 14 dnů by ji ošetřovatelé mohli do výběhu vypustit. Jestli ovšem vyvede medvíďata, to prý slíbit nelze.

Kdyby ale mláďata s matkou vyšla, je třeba udělat vše pro jejich bezpečí. Právě s tím si teď v brněnské ZOO hodně lámou hlavu. Největší obavy mají z toho, že výběh, ve kterém lední medvědi žijí, není zcela ideálně přizpůsoben pro malá medvíďata. Velký problém představuje zejména bazén. Zde je třeba jej upravit tak, aby voda přetékala přes jednotlivé okraje bazénu. V současnosti jsou okraje nestejnoměrně rozložené a medvídě, pokud by do vody spadlo, mělo by problém, se dostat opět na břeh a hrozilo by jeho utonutí. Další nebezpečí na malé huňáče číhá v podobě skal. Tam, kde hrozí dopad přímo na nějaký kamenitý podklad, položili ošetřovatelé dřevitou vatu.

Vedení brněnské zoologické zahrady také pomalu začíná uvažovat co udělá s medvíďaty až odrostou. V Brně totiž určitě nezůstanou. Naštěstí na zahájení jednání tohoto druhu je relativně dost času. V přírodě zůstávají mláďata s matkou až dva roky. U ledních medvědů je dospívání ještě mnohem delší a to mezi pátým a sedmým rokem. Váhy dospělého jedince, tedy 600 kg, dosahují až okolo šestého roku života. Největší lední medvědi obvykle váží okolo 800 kg. Medvědice Cora má hmotnost jen 500 kg.

Spustit audio