Boj za rovnoprávnost a sociální spravedlnost nikdy nekončí, říká publicistka o historii a významu MDŽ

8. březen 2023

Mezinárodní den žen, který připadá na 8. březen a v českém kalendáři je od roku 2004 významným dnem, byl už v době první republiky spojený s levicovou politikou a také s feministickým hnutím.

V českých zemích je vnímaný především jako svátek, který zneužila čtyřicetiletá komunistická totalita. Rozhlasový archiv nabízí mnoho záznamů, které kolorují někdejší komunistické oslavy MDŽ u nás. Měly několik rovin. Ta oficiální oslavovala ženu jako pracující budovatelku socialismu a bojovnici za mír. Nicméně pro většinu společnosti to byla oslava ženství v té nejtradičnější podobě. Právě tak tento den část veřejnosti slaví dodnes.

V kurzu jsou znovu i karafiáty

Podle brněnské socioložky Lucie Jarkovské ale k oslavě tradičního ženství prostřednictvím tohoto svátku sklouzl totalitní režim až v době normalizace. „50. léta byla na jednu stranu dobou velkých represí, ale díky důrazu na emancipaci přinesla například narovnání práv žen na práci nebo narovnání práv dětí z mimomanželských svazků.“ Na počátku MDŽ, svátku mezinárodně uznaného OSN v roce 1975, stály ženy, které i přes nepřízeň společností, v nichž žily, bojovaly za svá práva a rovnoprávnost.

„Boj o rovnoprávnost není lineární. Nemůžeme se dopracovat k nějakému zákonu a říct, že teďka to skončilo a už nemusíme usilovat o něco většího. I to musíme udržovat, a proto je tady i MDŽ – každý rok si musíme připomínat, že ta práva jsou křehká,“ doplňuje publicistka a feministická aktivistka Maja Vusilović.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Jak se komunistický režim v někdejším Československu na ženy prostřednictvím MDŽ díval? A co Mezinárodní den žen připomíná? Odpovídá brněnská socioložka Lucie Jarkovská z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a publicistka a aktivistka Maja Vusilović z feministického a queer kolektivu Sdruženy.

Spustit audio

Související