Biskup Vojtěch Cikrle má 75 let, brněnskou diecézi řídí 31 let

Vojtěch Cikrle vykonává v Brně biskupskou funkci 31 let. Dnešní 75. narozeniny pro něj znamenají povinnost poslat papeži Františkovi abdikační dopis.

Ani tento dopis však automaticky neznamená, že se Vojtěch Cikrle stane emeritním brněnským biskupem. Papež může rezignaci přijmout hned, ale také třeba až po několika letech.

Vojtěch Cikrle je služebně nejstarším ze všech tuzemských římskokatolických biskupů. A také žádný z jeho předchůdců od vzniku brněnské diecéze v roce 1777 nestál v jejím čele tak dlouho.

Příběh biskupových pektorálů

Všimli jste si kříže, který biskup nosí na krku? Má mimořádný příběh. Za celou dobu Vojtěch Cikrle nosil na krku dva pektorály, tradiční symboly biskupské funkce. I jeho propojení s jižní Moravou.

„Ten první jsem si pořídil před biskupským svěcením. Bylo to rychlé, poprosil jsem proto známého, který jel do Německa, aby mi tam koupil kříž,“ svěřil se biskup Českému rozhlasu Brno.

A známý mu tam koupil kříž za asi devět marek a k němu i řetízek, který byl paradoxně dražší. „Před svěcením jsem si sám vyráběl sponu, aby to drželo u sebe,“ svěřil se biskup. Na záběrech ze svěcení v březnu 1990 tak má tento pektorál.

31 let ve funkci

* Za dobu svého působení vysvětil Vojtěch Cikrle 249 kněží,brněnská diecéze získala více než 50 nových kaplí, kostelů a dalších církevních staveb. Obnovy se dočkaly církevní školy, vznikla Diecézní charita Brno a Diecézní muzeum. Stál i u zrodu prvního moravského hospice v Rajhradě u Brna.

* Církev také v souvislosti s odlukou od státu rozšířila své ekonomické aktivity v diecézi. Mimo jiné koupila obchodní centrum Velký Špalíček v centru Brna a pořídila další majetek, který by měl pomáhat záskat peníze na její provoz.

* V roce 2009 přivítal Vojtěch Cikrle  v Brně Benedikta XVI., prvního papeže, který kdy navštívil diecézi.

Mikulčický nález v historickém dubu

Původní kříž je dnes schovaný v biskupově pracovně v rezidenci na Petrově. Biskupským symbolem je pektorál novější. Ale s příběhem výrazně starším. „Ukázali mi ho v Mikulčicích. Ležel tam 1100 let v zemi,“ přiblížil biskup.

Byl to zřejmě nejstarší kříž dochovaný v diecézi, proto jej hned zaujal. Nechal z křížku udělat stříbrnou kopii, ale ta byla pro biskupský symbol příliš malá.

Práci zvládl učeň, který nevěděl, co nejde

Proto se práce ujal řezbář Jiří Netík, který mikulčický kříž zasadil do dubového dřeva. A ne do obyčejného. Dub byl také z Mikulčic a podle odborníků to dřevo pamatuje dobu Velkomoravské říše a příchodu slovanských věrozvěstů.

Pektorál biskupa Vojtěcha Cikrleho

Řezbář kříž doplnil červenými sklíčky. A rozhodl se vše zarámovat stříbrným plechem. „Jenže tehdy všichni odborníci, za kterými zamířil, tvrdili, že něco takového není možné,“ vzpomíná biskup. „Pan Netík se nevzdal, šel za jedním učněm. A ten, protože nevěděl, že to nejde, tak to udělal,“ dodal.

Od té doby patří kříž k symbolům brněnského biskupa. A v porovnání s podobnými kříži dalších hodnostářů budí obdiv a zájem. „Nosím kříž, který je z počátků křesťanství, na svém srdci,“ dodává biskup.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle

Vojtěch Cikrle

Vojtěch Cikrle se narodil 20. srpna 1946 v Bosonohách, dnes brněnské městské části.

Nesměl studovat, vyučil se slévačem a až později odmaturoval. Na kněze byl vysvěcen 27. června 1976 v Brně, působil například v Jaroměřicích nad Rokytnou, Jihlavě, Znojmě, Slavkově u Brna, Velkých Němčicích a Starovicích. Dne 14. února 1990  (v jeho 43 letech) jej papež Jan Pavel II. jmenoval 13. sídelním biskupem brněnským. Na biskupský stolec usedl po osmnácti letech sedisvakance, tedy období, kdy zůstával neobsazený.

autor: Miloš Šenkýř | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související