Audiopanáci testují sluchátka i handsfree sady

Na Vysokém učení technickém v Brně měří odborníci kvalitu sluchátek i srozumitelnosti mikrofonů v mobilech.

Napadlo vás někdy, jak se měří kvalita sluchátek nebo kde testují mikrofony pro mobilní telefony?

Jednou z metod je nasadit sluchátka speciálním audiopanákům, kteří na rozdíl od člověka dokážou poznat i sebemenší chybu. Dva takové panáky vlastní i Vysoké učení technické v Brně.

Takzvané audiopanáky si může člověk představit podobně jako třeba figuríny pro testování nárazů v autech. Dvě torza, která postavili v laboratořích Vysokého učení technického, jsou ale z kovu a jediným propracovaným detailem na nich je silikonové ucho.

To je přesnou kopií ucha lidského. Jak popisuje jeden z výzkumníků Jiří Schimmel, právě podobnost umělého ucha s tím lidským zajišťuje, že výsledky budou co nejpřesnější, například když jde o měření kvality zvuku ze sluchátek.

„Nelze ho pověsit do vzduchu, dát k němu mikrofon a měřit. Pro reprodukci hlavně hlubokých tónů je důležitý objem, do kterého to sluchátko září, takže proto je potřeba to sluchátko umístit na tu umělou hlavu, na to umělé ucho, které zajistí to, že mezi mikrofonem, který je na bubínku a mezi tím sluchátkem je stejný objem jako v reálu a navíc že přítlak toho sluchátka na hlavu je stejný jako při tom, když to sluchátko dáme přímo na hlavu,“ vysvětluje docent ústavu komunikací Jiři Schimmel.

Do sluchátka technici nepouští hudbu nebo mluvené slovo ale sadu zvuků, podle kterých dokážou určit, jestli třeba sluchátko špatně přehrává hluboké tóny. Dá se pomocí nich ale měřit například i to, jestli dokážou protihluková sluchátka zabránit poškození sluchu nebo jestli mikrofon v handsfree v autě odfiltruje hluk motoru a telefonujícímu bude dobře rozumět.

Audiopanáci na VUT

„Ten panák se umístí na místo řidiče a zase se do reproduktorů pustí speciální testovací signál. Znovu se nahraje signál z mikrofonů a zase nějakými matematickými operacemi dojdeme k parametrům, které nám říkají, jestli se srozumitelnost handsfree sady pohybuje v normách nebo zda je kvalita reprodukce příliš ovlivněna prostorem vozidla,“ dodává Schimmel.

Nejvíc využívají laboratoř brněnské techniky pro získání vědomostí studenti. Velký zájem ale univerzita registruje i ze strany firem, které si nechávají testovat svoje produkty, říká mluvčí univerzity Radana Kolčavová.

„O spolupráci s touto laboratoří centra SIX mají zájem nejen výrobci sluchátek, mobilních telefonů, automobilky anebo výrobci audiotechniky obecně, ale také velké nadnárodní technologické firmy. Těm také nabízíme možnost smluvního výzkumu i v dalších laboratořích elektrofakulty VUT,“ doplňuje Kolčavová.

Mezi velmi oblíbená pracoviště podle ní patří například zkratovna, kde si můžou výrobci otestovat elektrické jističe ještě pře uvedením na trh. „Řešily se tu zakázky například z Velké Británie, Švédska, Německa nebo Rakouska,“ říká mluvčí.

Audiopanáci slouží také při testování akustiky v koncertních sálech nebo v divadlech.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio