Zpěvačky z Březové

2. listopad 2021

Zaposlouchejte se, co z Březové nabízí rozhlasový archiv i současné nahrávky a vnořte se do příběhů těchto neviditelných lidových umělkyň. Pořad připravila Anežka Heinzlová.

Na úpatí vrchu Velkého Lopeníku dlí v náruči bělokarpatské přírody dědinka Březová. V jejím okolí se nachází lokality s vzácnými vstavači, lidé sem chodí na proslulou březovskou kyselku. Mezi místní poklady nevyčíslitelné hodnoty patří březovské lidové písně.

Odlehlost Březové a baladické či svatební písně, které zpívaly místni ženy, kdysi přílákaly i skladatele Leoše Janáčka. Styl přednesu i samotné písně ho velmi uchvátily, považoval je za jedny z nejhezčích moravských lidových nápěvů.

V dalším vydání pořadu Na pěknú notečku uvádíme ukázky Františky Vaculové, která nazpívala několik písní v roce 1979 a také přetlumočila vzpomínky svojé švagrové, zvané Kača Žajglé – jedné z hlavních zpěvaček, podle kterých Janáček zapisoval březovské písně.

Na návštěvě u březovské rodačky Dagmar Klímové, rozené Machalové. Brno, květěn 2021

Z historie se ozývají ještě hlasy Františky Ševčíkvé, Františky Benešové a Dagmar Machalové z roku 1955. Dagmar Machalová, provdaná Klímová, je žijící pamětnicí. Podařilo se ji vypátrat na základě uveřejnění její archivní nahrávky v pořadu Na pěknú notečku. Od roku 1955 nahrávku nikdy neslyšela, až nyní. V pořadu zazní útržky z rozhovoru s Dagmar Klímovou z května 2021. Sbor Spjevulenky ze sdružení Kopretina reprezentuje březovský zpěv současnosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.