Změna vlakové výluky v Brně: Vlaky linky S4 jezdí ve všední dny na dolní nádraží

9. leden 2023 11:00

Ani ne měsíc od celostátní změny jízdních řádů si lidé jezdící vlaky do Brna musí zvykat na další mimořádné omezení. Způsobené je neprůjezdnou kolejí na poškozeném železničním mostu přes řeku Svratku v centru města. Vlaky linky S3 se vrací na hlavní nádraží z toho dolního, naopak je to ale u linky S4.

Pro cestující od Tišnova nebo Hustopečí všechny vlaky po zhruba dvou týdnech opět míří na hlavní nádraží tak, jak jsou lidé zvyklí. Ovšem linka S4, tedy vlaky na Střelice, Zastávku u Brna a Třebíč, ta se vyhýbá hlavnímu nádraží a jezdí na dolní stanici s tím, že nezastavuje ani v Horních Heršpicích. Proč ke změně došlo, vysvětluje Květoslav Havlík ze společnosti Kordis:

„Linka S3 je páteřní linkou IDS JMK, jezdí na ní obrovské množství cestujících v tomto severojižním směru, oproti tomu linka S4 – nedá se říct, že je méně využívaná, ale je to lepší volba při rozhodování o tom, kterou linku ukončit na dolním nádraží.“ Cestující mezi dolním a hlavním nádražím převáží náhradní autobusy.

Kterých dalších linek se omezení týká?

Je to i linka S41 na Moravský Krumlov, tyto vlaky sice jezdí z hlavního nádraží, ale o pár minut dřív, než jsou lidé zvyklí. Změna taky platí u jednoho ranního spoje rychlíků R54. Všechny změny jsou ale platné jenom ve všední dny. Od osmi hodin večer jezdí všechny vlaky na hlavní nádraží, to samé platí o víkendech. Cestující si tedy musí pečlivěji kontrolovat jízdní řády.

Výluka potrvá určitě ještě pár měsíců. Správa železnic s městem Brnem hledá řešení, jak obnovit provoz na mostě, kde je teď zavřená jedna ze čtyř kolejí. Železničáři věří, že se jim povede most zpevnit ještě letos, do zhruba tří až pěti let ho pak zcela zrekonstruují. Zatím není jisté, kolik to bude stát peněz, stejně jako ještě není zřejmé, kdo může za poničení mostu. Jestli to je pouze vlivem jeho stáří (vznikl před víc než sto osmdesáti lety), anebo vlivem stavby protipovodňových opatření na řece Svratce. To určí až podrobnější diagnostika.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související