Zemský ráj to napohled

28. říjen 2020

Sváteční komponovaný pořad vykreslující pestrost lidové písně i krajiny. Na pozadí vzpomínek na osobnost T. G. Masaryka.

V letošním roce oslavíme 102. výročí vzniku Československa. Tuto událost si připomeneme ve středu 28. října. Co si však budeme nalhávat, letošní oslavy budou zvláštní.

Někteří z nás mají nedobrovolné volno, jiní si zase svátek nemohou dovolit. Ve vysílání rozhlasu naší Moravy jsme připravili speciální pořad s názvem Zemský ráj to napohled, který prostřednictvím lidových písniček vzdá hold nejen naší krajině.

Jako nosnou tematickou linku zvolila autorka pořadu osobnost prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nečekejte však historickou přednášku. Na pomoc si autorka vzala několik rozhlasových a literárních ukázek z archivu, které nám prezidenta osvoboditele představí z té lidské stránky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.