Ze stěny zlínského Prioru mizí historická mozaika

Ze zdi zlínského Prioru snímají restaurátoři historickou mozaiku. Vrátí se po rekonstrukci budovy.

Do zlínského obchodního domu Prior se začali stěhovat řemeslníci. Jedna z dominant baťovského města totiž projde rozsáhlou rekonstrukcí. Oprava za 300 až 400 milionů korun potrvá zhruba rok, po tuto dobu bude obchodní dům zavřený.

Ve středu začali restaurátoři z přízemí budovy odstraňovat historickou mozaiku z počátku 60. let minulého století.

Autorem mozaiky je regionální umělec Vladislav Vaculka, který ji vytvořil z tupeské hlíny. Podle historičky umění Vladislavy Říhové, která se tvorbou regionálních umělců zabývá, to byl jeden z nejlepších malířů regionu.

Mozaika Vladislava Vaculky na stěně zlínského Prioru.

Mozaika pochází z roku 1960 a jde ruku v ruce s představou konzumního života. Reliéf vyobrazuje v abstraktním stylu na jedné straně nakupující ženy a na straně druhé rodinnou pohodu v obývacím pokoji, která vzniká díky zakoupeným produktům.

Vaculka vytvořil několik keramických reliéfů - dosud ve Zlíně existují čtyři, jedna je například dosud na domě naproti divadla.

Mozaika Vladislava Vaculky na stěně zlínského Prioru.

Sejmout takové keramické puzzle ze zdi je podle restaurátora Miroslava Buranského velmi těžké. Proto to restaurátorům potrvá deset dní.

Mozaika Vladislava Vaculky na stěně zlínského Prioru.

Keramika je totiž křehká, oproti tomu lepidlo na ní je opravdu tuhé. Takže restaurátoři opravdu jen centimetr po centimetru uvolňují jednotlivé kousky mozaiky ze zdi. Další část práce je pak čeká v dílně, kde budou muset dlaždice očistit.

Teprve v létě začne kompletní rekonstrukce budovy z baťovské éry. Trvat by podle majitelů, společnosti Prior, měla trvat asi rok. Při finálních úpravách se pak na zeď vrátí také mozaika - podle architektů ale pravděpodobně nebude na původním místě v přízemí. Kde přesně bude, to ještě není jasné.

Spustit audio