Zdravotnická zařízení v Jihomoravském kraji se připravují na výběr poplatků

22. listopad 2007

Za návštěvu ordinace od 1.1.2008 zaplatíme 30 Kč, za den v nemocnici 60 Kč a za pohotovost 90 Kč.

Poplatky mají podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka omezit zbytečné návštěvy u lékaře. Budou ale také znamenat nárůst práce a administrativy pro zdravotníky. Jak jsou na nové platby připraveny největší nemocnice v Brně, zjišťovala Zuzana Kopuletá.

Fakultní nemocnice Brno - největší zdravotnické zařízení na Moravě - které vykazuje ročně 77.000 hospitalizací a přes milion návštěv v ambulancích tvrdí, že výběr poplatků pro ni nebude znamenat nárůst jediného zaměstnance. Poplatky za hospitalizaci uhradí pacient buď hotově na pokladně složenkou či bankovním převodem. Za návštěvu ambulance pak zaplatí prostřednictvím výběrového automatu. Zakázka na jejich instalaci už je zadaná a 1.1.2008 už budou v plném provozu.

Podobně Masarykův onkologický ústav má domluvenou instalaci 3 terminálů. Na svém místě by podle smlouvy s dodavatelskou firmou měly být už 20.12.2007.

O něco méně jasno je naopak ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. I tam počítají s platbou pomocí automatů. Není ale jisté, zda budou na svých místech 1.1.2008 - připouští mluvčí Naďa Kuklínková:

"My budeme mít automaty u vchodu do nemocnice, měly by se tam měnit i mince a případně papírové bankovky. Zatím si ale nejsme jisti tím, jestli bude vše zvládnutelné do 1.1. Pochopitelně, protože je naší povinností zajistit vybírání poplatků, v té první fázi by je vybírali zaměstnanci nemocnice zase u těch vchodů, nikoliv na ambulanci."

Spustit audio