Zdravé děti chodí do nemocnice, aby se jí přestaly bát

Dětskou nemocnici v Brně pravidelně navštěvují i zdravé děti. Herní terapeutky je učí, jak se doktorů a vyšetření nebát.

Nemocnic se bojí dospělí, natož děti. Učitelky ze Základní školy při Dětské nemocnici v Brně se to snaží změnit. Pomocí takzvané herní terapie ukazují školám a školkám z okolí, jak to v nemocnici chodí.

Na lékaře a rentgeny se zrovna přijely podívat děti z Mateřské školy ve Vranově u Brna. V nemocnici s nimi natáčela i naše redaktorka Dominika Cardová.

Herní specialistka ukazuje různé nemocniční pomůcky a děti hádají, co to je a k čemu je to dobré. Injekci poznají bezpečně, někteří znají i pinzetu.

Děti na návštěvě Dětské nemocnice.

„Normálně připravujeme děti na běžných odděleních na zákroky. Když přijdou, seznamujeme je s režimem oddělení, připravujeme na operaci a potom samozřejmě s nimi pracujeme i po zákroku. A tady tato forma, tak je taková prevence, aby se děti nebály jít do nemocnice,“ vysvětluje herní terapeutka z brněnské Dětské nemocnice Gabriela Veselá.

Kromě injekčních stříkaček nebo obvazů dětem ukazuje i jak to v celé nemocnici chodí. Navštěvují i hospitalizované děti po úrazech, aby se podívaly, jak vypadá taková sádra.

Mohou si v nemocnici zahrát i na doktory. Na ošetření jim paní učitelky půjčují hadrovou panenku Petrušku, která je zrovna po operaci. Gabriela Veselá na Petrušce zrovna předvádí tlakoměr, kterého se děti trochu bojí. Respektive bojí se, že jeho použití jim způsobí bolest.

Děti na návštěvě Dětské nemocnice.

„Chceme děti seznámit s prostředím nemocnice i z jiné strany, ne jenom jako pacienti, ale aby se podívaly, jak to tady chodí, poznaly ten proces a už se sem třeba nebály chodit, protože mají často špatnou zkušenost, že sem chodí na injekce, nebo když mají nějaké zranění,“ popisuje učitelka mateřské školy ve Vranově Ivana Puchýřová.

Pro samotné děti je návštěva nemocnice, když nejsou pacienty, zajímavým zážitkem. Herní terapie pořádají učitelky Základní školy při Dětské nemocnici pravidelně. Přijít můžou žáci mateřských škol nebo prvňáci.

autor: Dominika Cardová
Spustit audio