Zapečená cibule s mletým masem. Recept ze staré české kuchařské knihy

Cibule není jen skvělá příloha, ale dá se s ní pracovat i jinak. Naplněná mletým masem je velmi dekorativní a skvěle se hodí i na slavnostně prostřený stůl.

Mletým masem plněná zapečená cibule nepatří k jídlům, která by se objevovala na seznamech nejoblíbenějších krmí. Když ale případnou počáteční nedůvěru překonáme, jsme příjemně překvapeni.

Recept na zapečenou plněnou cibuli pochází ze staré české kuchařské knihy.

Mleté maso v misce

Suroviny: 300 g mletého masa (hovězí i vepřové), 8 větších cibulí, 50 g tvrdého sýra, petržel hladkolistá, sůl, pepř

Postup: Cibule oloupejte a dejte vařit do osolené vody. Měly by změknout, ale nerozvařit se. Uvařené cibule rozkrojte na poloviny, vnitřky vydlabejte. Půjde to dobře, když je po vrstvách jednoduše vytlačíte. Měly by vám vzniknout misky z dvou až tří cibulových vrstev.
Část vydlabané cibule nasekejte, sýr nastrouhejte najemno, přidejte nasekanou petrželovou nať, vše promíchejte s mletým masem, ochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte cibule, nešetřete, pečením se náplň trochu zmenší.
Cibule vložte do pekáčku, který lehce vytřete olejem, a pečte.
Příloha: bramborová kaše.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.