Zákaz kouření: restaurace, bary, kavárny i zoologické zahrady

Nezapomeňte, že pokud si ode dneška zapálíte cigaretu v restauraci nebo hospodě, můžete dostat pokutu. Začal totiž platit zpřísněný protikuřácký zákon, který kouření omezuje.

Kuřáci, kteří si budou chtít zapálit cigaretu nebo doutník v restauraci, mají ode dneška smůlu. Začal platit nový protikuřácký zákon. Ten zakazuje kouření ve stravovacích zařízeních a stanovuje pokuty pro ty, kteří nařízení poruší.

Nově lidé nesmí kouřit zejména v restauracích, hospodách, kavárnách, nebo barech. Obecně řečeno místa, uvnitř kterých se lidé stravují, kde si kupují a potom konzumují nápoje a jídlo. Neexistují jako dosud žádné výjimky pro stavebně oddělené kuřárny, kouřit se může pouze venku na zahrádkách nebo před provozovnami.

Platí taky, že se nesmí kouřit na zastávkách veřejné dopravy, v zoologických zahradách, a pokud jde o nákupní centra nebo letiště, tam pouze na vyhrazených místech. Zákaz kouření taky platí pro kulturní akce pořádané v budovách, ani při nich si lidé nesmí zapálit.

Elektronických cigaret a vodních dýmek se nařízení dotýká jen částečně. „Co se týče elektronických cigaret, budou zákazy všude tam, kde zákon zakazuje klasické kouření, s výjimkou provozoven stravovacích služeb, to znamená restaurací, kaváren, prostor zoologické zahrady a stavebně oddělených kuřáren tam, kde je zákon povoluje. Jinak samozřejmě bude platit zákaz na zastávkách veřejné dopravy, ve školách, na dětských hřištích a v divadlech,“ vyjmenovává náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová z ČSSD.

Obce mají nově možnost zakázat užívání elektronických cigaret i na veřejných prostranstvích například poblíž škol. Co se týče vodních dýmek, ty mají výjimku, a uvnitř provozoven je lidé můžou kouřit dál, pokud jim to obsluha povolí.

Pokud si dnes někdo v restauraci zapálí cigaretu, může zaplatit pokutu až pět tisíc korun. Kontroloři - například hygienici nebo policisté - uloží pokutu lidem, kteří kouří tam, kde nemají.

Další pokuty pak hrozí provozovatelům restaurací nebo hospod. Ti musí podle zákona kuřáky upozornit, že se v jejich podniku kouřit nesmí, popřípadě zákazníka vykázat pryč. Pokud to ale obsluha nebo majitel hospody neudělá, pak hrozí pokuta provozovateli, a to až do výše padesáti tisíc korun.

Sankci může kontrola uložit restauratérům i za to, že nemají před vstupem do podniku vyvěšenou ceduli, že je uvnitř kouření zakázáno.

Jednou týdně doutníkový klub

Někteří restauratéři vymýšlí způsoby, jak se se zákonem vypořádat. „Na jeden den budeme pořád ještě kuřáčtí. Uzavřeme bar jenom pro pozvané lidi, co máme na guestlistu a užijeme si tady poslední kouř,“ přiznává provozní brněnského baru Jakub Dutka, že v první den platnosti zákaz kouření poruší.

Kouření z baru navíc nezmizí ani v dalších týdnech. Jednou až dvakrát měsíčně, vždy v neděli, kdy je bar zavřený, se z něj stane doutníkový klub otevřený pouze pro zvané, kteří si za účast v klubu zaplatí.

Provozní Jakub Dutka po poradě s právníky věří, že jeho doutníkový klub bude normy splňovat. Sám říká, že zákon nechce obcházet a jeho zavedení vítá. Úbytku zákazníků se nebojí.

„Určitě sem lidi chodí dopoledne za kávou a cigaretou. Vnímám, že nám možná ubyde pár zákazníků dopoledne, ale zase vnímám spousty lidí, kteří sem přijdou, protože nebudou smrdět kouřem,“ myslí si.

Na lámání chleba podle něj dojde až se začátkem podzimu s chladnějším počasím a se zrušením restauračních zahrádek, kdy si kuřáci budou muset jít zapálit ven.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio