Žadatelé o cestovní pasy zahltili brněnský magistrát

Lidé v Brně a dalších velkých městech zahltili přepážky na vydávání cestovních dokladů. Termíny u elektronických objednávek na vyřízení pasů jsou přímo v Brně plné na několik týdnů dopředu. Kdo přijde na úřad bez objednání, musí počítat s dlouhou frontou.

Co vyvolalo tak velký zájem lidí? I válka na Ukrajině podle magistrátu hraje roli. Ruská invaze na Ukrajinu přiměla některé lidi, aby si zkontrolovali platnost pasů a začali si raději vyřizovat nové pro případ, že by to bylo nutné.

Velká část lidí si pasy taky nechává měnit i proto, že už věří, že skončí pandemické restrikce, že covid už ubere na síle a že letos tak bude možné vycestovat dál do zahraničí. Mluvčí Brna Filip Poňuchálek nicméně poznamenal, že nápor na úředníky je větší už delší dobu, tedy více týdnů, a způsobený byl i tím, že lidé chtěli někam vycestovat v období jarních prázdnin, které na jihu Moravy začínají.

Magistrát provoz oddělení cestovních dokladů už víc posílit nemůže, aktuálně fungují všechny přepážky. S vyřizováním pasů pomáhají kolegyním ve volných chvílích i úřednice, které jinak mají na starosti občanské průkazy. Magistrát taky pořídil dvě kabinky na focení žadatelů, aby proces urychlil. Takto zahlcené jsou i úřady v Praze nebo v Ostravě.

Pasy je ale možné vyřídit i v každé obci s rozšířenou působností, v menších městech jsou tak lhůty kratší.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související