Záchranná stanice u Adamova se věnuje převýchově ovčáků. Podle majitelů jim ale nestačí kapacity

20. březen 2023 13:30

Každý pes si zaslouží další šanci – tímhle heslem se téměř celý život řídí majitelé záchranné stanice ležící v Josefovském údolí v Moravském krasu. Jako jediní ve střední Evropě se věnují převýchově československých vlčáků – plemene vyšlechtěného původně pro pohraniční stráž. Do útulku přicházejí problémoví nebo týraní psi nebo ti, kteří přišli o majitele. Podle provozovatelů ale dosavadní kapacity nestačí.

„Třeba Cifra je 13letá fena, majitelé na ni neměli čas, takže se jí pořádně nevěnovali. Dokonce ji napadl divočák. Už to bylo tak neúnosné, že hrozilo, že ji budou muset nechat utratit. Potom je tam Nero, letos devítiletý pes – došel k nám, protože si majitelka našla nového partnera a on si s ním úplně nesedl,“ říká Soňa Radkovičová, která nás seznamuje s psími obyvateli Záchranné stanice pro československé vlčáky.

Čtěte také

Spolu se svým manželem Vojtěchem se zabývají jejich výchovou. Základem je například poslušnost při krmení. „Izinka ví o tom, že má žrádlo v mističce. Dostane povel a má přímý oční kontakt s psovodem. Podnětem není žrádlo, ale že dostane povel. Tady vidíte i takové podřízené chování, kdy je zvíře šťastné.“ Podle něj pes reaguje nejen na verbální pokyny, ale i na řeč těla nebo pach.

S každým psem se dá pracovat!

„Ve většině případů nežádoucího chování si člověk to chování vytváří sám. I skákání na lidi – začnou pištět, u toho se různě točit. Ten pes má zábavu, řečí těla ho za to chválím. Pokud budu normálně stát, nebudu reagovat na podnět, dám přísný povel, že nesmí. A takhle dokážu docílit toho, že ten pes si uvědomí, že to dělat nesmí,“ vysvětluje Vojtěch Radkovič Kouřil.

Čtěte také

Výcvikem se snaží odstranit i další nežádoucí chování: „Co se týká problémového chování, nenechává se to, až je to za hranou. Lidi se smějí, když na ně štěňátko vrčí u žrádla v šesti měsících. Potom když jim pes s prominutím vletí do obličeje ve dvou letech, tak to není žádná sranda. Vždycky se s tím psem dá pracovat. Není to o tom, že když vyvstane problém, tak psa dám pryč, to není řešení,“ dodává Radkovičová.

Současné kapacity záchranné stanice ale podle majitelů nestačí. Letos museli odmítnout 13 psů. „Když přidám dalších 30 kotců, tak budu mít dalších 30 psů, které nebudu mít komu udat. Zároveň se mi zkrátí čas na to, abych s těmi zvířaty mohl pracovat. Lidí, kteří dokážou pracovat s problémovými zvířaty, je opravdu málo.“

V útulku je momentálně 16 psů, zhruba polovina z nich je vhodná k adopci.

autor: Hana Novotná
Spustit audio

Související