Začali jste se divně potit? Nechte si vyšetřit hlavně ledviny, radí doktorka Cajthamlová

21. červenec 2023

„Ve vedrech vypotíme až tři litry, proto bychom měli dostatečně pít. Je vhodné zařadit do pitného režimu i slané minerálky, protože pot je hypotonický, čili obsahuje méně sodíku,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

„Pocení je základní funkce lidského těla a je nutné. Tím se člověk zbavuje přebytečného tepla. Asi tři procenta lidí se potí o něco více, ale nemusí to být nic závažného,“ říká doktor Miroslav Důra z oddělení dermatovenerologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Naše tělo je lépe adaptováno na nižší teploty, hůř tolerujeme zvýšené teplo. „Za normálních okolností teplo odvádíme sáláním nebo voděním, což je častější. Voda nám odvádí teplo daleko lépe, v tom hrají hlavní roli ledviny. Pocení kůží je vyhrazeno pro situace, kdy se naše tělesné jádro začíná přehřívat,“ vysvětluje doktorka Cajthamlová.

„Množství potu za normálních podmínek, kdy se teplota pohybuje kolem 25 stupňů Celsia, je zhruba jeden litr. Ale čím déle se adaptujeme na vyšší teploty, tak tím je toho potu víc a může to být až tři litry! Proto bychom měli víc pít.“

Potíme se z různých důvodů

Větší sklon k pocení mají pacienti s diabetem, ženy v menopauze, kdy dochází k hormonálním změnám, nebo lidé s hyperfunkcí štítné žlázy. Zpocené ruce a propocené šaty máme většinou spojené s maturitou anebo s tanečními, tedy s psychickou zátěží. Zapotit se ale můžeme i po ostřejším jídle nebo alkoholu.

Další příčiny

  • Intoxikace např. houbami
  • Infekční choroby různého typu, nejčastěji jde o noční pocení
  • U infarktu je pocení průvodním jevem některé plicní nedostatečnosti
  • Předávkování léky na vysoký tlak do hypotenze

„Příliš tučná strava krátce před usnutím může zvyšovat metabolismus a dochází k tomu, že se potíme. A některé nádory, ať už nadledvin nebo lymfatického systému. To znamená, že každý, kdo se začne nějak divně potit, by měl být komplexně vyšetřen,“ nabádá doktorka Kateřina.

„Pocení v obličeji nebo ve vlasech signalizuje hormonální změnu nebo příliš teplé okolí. Můžeme se potit i při excesivní námaze, kdy se namáháme neudýchatelným způsobem a začneme rudnout v obličeji. Tohle se děje většinou na horní polovině těla. A to bývá méně významné, než když se potíme na dolní polovině těla. Tam to bývá závažnější.“

Jak zmírnit nadměrné pocení

„Známý je botox, tedy aplikace botulotoxinu například do oblasti podpaží. Další možností léčby tzv. iontoforéza neboli koupele s velmi slabým stejnosměrným proudem, které usměrňují funkci potních žláz. Dále se doporučuje častá výměna oblečení. Ze sportu lidé preferují plavání,“ informuje doktor Důra.

Rady na závěr

  • Před spaním zkuste procházku a dostatečně se vymočte
  • Diabetikům pomáhá druhá večeře, naopak objemnější jídlo u zdravých lidí zvyšuje metabolismus
  • Pokud jde o hormonální problém, nechte se vyšetřit na endokrinologii
  • Buďte v psychické pohodě. Kdo je přetažený, může reagovat potem
  • S tělesnou vodou si poradí ledviny, nechte si udělat vyšetření ledvin
  • Vyvarujte se alkoholu, rozšiřuje cévy a zatěžuje ledviny
  • Pokud rudnete v obličeji, nechte si vyšetřit plicní funkci

Jak můžou pomoci ortopedické vložky proti pocení nohou? Co znamená, když se člověk nepotí vůbec? Jaké tři věci máme oproti jiným obratlovcům jinak? Poslechněte si rady a doporučení doktorky Kateřiny Cajthamlové v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Dotazy do vysílání můžete posílat předem přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio