Začal jsem na klasickém Čtyřlístku. Pak jsem objevoval další díla, a tím mě tento žánr polapil navěky, říká odborník na komiks

4. červenec 2023

Tomáš Prokůpek z Moravského zemského muzea v Brně patří k odborníkům, kteří se vyznají v československém komiksu a také sleduje zahraniční scénu.

Jaké komiksy podle něj patří k základnímu komiksovému vzdělání? Na tuto otázku Tomáš Prokůpek odpovídá: „Záleží na tom, jaký jste typ čtenáře. Ale na komiksu je dobré to, jak se postupně rozvíjí a jak se i u nás jeho žánrový vějíř rozprostírá. Věřím, že každý, kdo by tomu věnoval kousek aktivity, tak si může najít něco, co ho zajímá.“

Čtěte také

„Komiks byl dlouho vnímaný, že je to takové dětské klukovské čtení. Teď ale vzniká hodně domácích prací, které jsou zaměřené na různé typy čtenářů a příběhů. Myslím, že dobrý komiks je například Maus od Arta Spiegelmana. Je to přelomový komiks, který řadu čtenářů přesvědčil o tom, že může zpracovávat zásadní téma. A tohle je příběh o holocaustu,” popisuje význam komiksu, který se věnuje i náročným tématům.

Jak je podle něj náročné vyjádřit příběh formou komiksu? Co ho v poslední době zaujalo v tomto žánru? Jaká byla kvalita komiksové literatury za éry komunismu a jak rychle jsme dohnali západní scénu po roce 1989? I to se dozvíte v rozhovoru Lucie Hostačné s Tomášem Prokůpkem. 

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související