„Zabijačky děláme z radosti.“ O fašanku a tradicích s Magdou Poláškovou a Martinem Kučerou z Čechova dvora

24. únor 2022

Na Tučný čtvrtek budeme hovořit o tradici fašankových zabijaček s Magdou Poláškovou a Martinem Kučerou z Čechova dvora v Louce na Horňácku.

Masopustní (fašanková) tradice je velmi dlouhá, sahá až do předkřesťanských dob. Tehdy lidé oslavovali slunovrat a boha Dionýsa. Do novodobější historie patří takzvaný Tučný čtvrtek. V tento den chystaly hospodyně masitá jídla – a jak název napovídá, musela plavat v sádle a oleji.

Je to také den, kdy se podle tradice měla konat poslední zabijačka, protože se traduje, že je v tento den potřeba sníst co nejvíc, aby si člověk vytvořil zásoby před blížícím se předvelikonočním půstem.

Martin Kučera a Magda Polášková ve studiu Českého rozhlasu Brno

„Největší radostí je na Horňácku už dlouhá léta zabijačka. Dříve si lidé chovali prasata doma a byla to existenční nutnost, dnes se to dělá pro potěšení. Navíc chceme zachovat tradice, půlka lidí už dnes neví, jak zabijačka vypadá – pochoutky si koupí v obchodě. Snažíme se tomu dát ten venkovský ráz,“ vypráví kuchařka z Čechova dvora.

„Ze zabijačky se nejvíc těším na buchty, ale nepohrdnu žádným masem, dalo by se říct, že ničemu nedávám přednost a sním všechno. Ze sladkého mám nejraději bábovku,“ dodává Kučera. „Moje oblíbená zabijačková specialita je mozečková omáčka, která už se asi v moc domácnostech nedělá. Jitrnice a jelítka jsou běžné, ale tuhle lahůdku chystám moc ráda. Podává se k ovaru na oběd,“ doplňuje Polášková.

Fašanková tradice, ke které patří i dobré jídlo, se podle ní nemá inovovat. „Jsem zastánce starých tradic, i když recepty se v drobnostech mohou lišit. Maso, cibule, česnek, majoránka a pepř, to je základ, ne třeba nastavovat jitrnice rýží, s tím nesouhlasím,“ říká rázně Polášková.

„Zabijačky děláme z radosti, je to pro nás takový malý rituál, něco jako malá svatba. Týden dopředu už přemýšlíme, co uděláme. Jitrnice a tlačenky děláme dopředu, protože to musí ztuhnout,“ popisuje Magda Polášková.

Jaká je historie obce Louka a kde vzal svůj název Čechův dvůr?Co nečekaného se při zabijačce může stát? Poslechněte si v Apetýtu s Janou Kobylinskou. A zveme vás také k poslechu dvouhodinového speciálu víkendových Srdcovek Zdeňka Junáka právě z Čechova dvora na Horňácku – v sobotu 26. února od 10 hodin.

Spustit audio

Související