Z každé kávy koruna na pomoc nevidomým. Desítka podniků se zapojila do projektu brněnského Tyflocentra

16. červenec 2019

Když si v některých brněnských kavárnách dáte šálek kávy, děláte tím zároveň dobrý skutek. Přibližně desítka podniků je zapojená do projektu brněnského Tyflocentra nazvaného Zrnko kávy pro nevidomé.

Jejich provozovatelé z každé prodané kávy dávají korunu na pomoc lidem s poruchami zraku.

„Napadlo mě, že by bylo fajn, kdyby Brno, které je městem kávy, a ty podniky v něm, mohly být nějak nápomocny Tyflocentru a nevidomým lidem tady,“ upřesňuje Romana Hladišová, autorka projektu, která je sama odkázaná na pomoc bílé hole. Kavárnám v Brně proto začala nabízet spolupráci založenou na jednoduchém principu.

Symbolickou korunou z každé kávy nebo jednorázově vyšší částkou teď Tyflocentru přispívá například kavárna Ondřeje Piláta v centru Brna. Podnik je v projektu zapojený zhruba dva a půl měsíce. „5 972 – to je počet káv, které jsme uvařili od začátku května ke dnešnímu dni,“ říká majitel zapojené kavárny.

Všechny příspěvky zveřejňuje Tyflocentrum na svém transparentním účtu. Získané prostředky využije nejen na běžné služby pro nevidomé, ale i na stavbu nové budovy v Brně-Králové Poli.

autor: hf
Spustit audio