Výzkum vědců z Brna řeší problém s recyklací hliníkových obalů, některé lehký kov neobsahují

Na složení potravinových obalů z hliníku se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. V rámci výzkumu testovali materiál několika desítek víček od jogurtů.

Zjistili přitom, že dvacet procent vzorků hliník vůbec neobsahuje. V obalech místo něj našli směsi různých látek.

Obsah hliníku v obalech se může výrazně lišit, i když na první pohled působí stejně

„Na první pohled ty materiály působí stejným dojmem. Ve skutečnosti se ovšem výrazně liší obsah hliníku v těchto materiálech,“ popisuje vedoucí projektu Tomáš Koutný. Složení obalů výrobci potravin neustále mění. To ale působí problémy odpadovým společnostem, se kterými vědci spolupracují.

„Naší snahou je napomoci tomu, aby se zpracovatel správně rozhodl, jakou technologii recyklace zvolí pro daný typ odpadu,“ vysvětluje výzkumník Tomáš Vítěz.

Kromě víček plánují vědci otestovat také konzervy nebo plechovky. Cílem je zjistit, kolik hliníku potravinové obaly ve skutečnosti obsahují.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související