Výzkum vědců z Brna řeší problém s recyklací hliníkových obalů, některé lehký kov neobsahují
Na složení potravinových obalů z hliníku se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. V rámci výzkumu testovali materiál několika desítek víček od jogurtů.
Zjistili přitom, že dvacet procent vzorků hliník vůbec neobsahuje. V obalech místo něj našli směsi různých látek.
„Na první pohled ty materiály působí stejným dojmem. Ve skutečnosti se ovšem výrazně liší obsah hliníku v těchto materiálech,“ popisuje vedoucí projektu Tomáš Koutný. Složení obalů výrobci potravin neustále mění. To ale působí problémy odpadovým společnostem, se kterými vědci spolupracují.
„Naší snahou je napomoci tomu, aby se zpracovatel správně rozhodl, jakou technologii recyklace zvolí pro daný typ odpadu,“ vysvětluje výzkumník Tomáš Vítěz.
Kromě víček plánují vědci otestovat také konzervy nebo plechovky. Cílem je zjistit, kolik hliníku potravinové obaly ve skutečnosti obsahují.
Související
-
Brněnští vědci zkoumají novou metodu pro rozpoznání rakoviny kůže
Novou metodu pro rozpoznání rakoviny kůže vyvíjí vědci z brněnského centra CEITEC VUT. Pomocí laserového záření dokáží odhalit změny ve složení tkáně.
-
Brněnští vědci sestrojili přístroj, který hodnotí kvalitu potravin na základě intenzity křupnutí
Měřit kvalitu jídla podle jeho křupavosti se rozhodli vědci z Mendelovy univerzity. Ti sestrojili speciální přístroj, který snímá intenzitu zvuku při rozlomení potraviny.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Záchrana Ukrajiny je v našem vlastním zájmu. Rusko chce, aby platilo právo silnějšího, tvrdí Fischer
-
S násilím je to na obou stranách stále horší, popisuje polsko-běloruskou hranici humanitární pracovnice
-
Resort zdravotnictví zaplatil odškodné ženám, kterým ústav odmítal vydat informace o porodech
-
V Moskvě panuje ‚špionománie‘. Hon na údajné vlastizrádce děsí ruské vědce