Brněnští vědci sestrojili přístroj, který hodnotí kvalitu potravin na základě intenzity křupnutí

Měřit kvalitu jídla podle jeho křupavosti se rozhodli vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Ti sestrojili speciální přístroj, který snímá intenzitu zvuku při rozlomení potraviny.

Na základě naměřených decibelů pak vědci dokáží určit, jestli je jídlo čerstvé nebo leželo v nevyhovujících podmínkách. Zvuk totiž umí odhalit i drobné změny ve struktuře jídla, které nemusí být na první pohled vidět.

„Hlavním komponentem je bedýnka, která vypadá trošku jako tiskárna. Ta je propojená s počítačem a ten nám zobrazuje graf křupavosti jednotlivých potravin,“ říká Petr Dostál, který je původní profesí strojař. Při vývoji přístroje se proto inspiroval metodou, kterou běžně používají technici při testování strojních zařízení.

Na snímku je přístroj, který snímá intenzitu zvuku při rozlomení potraviny

„Vypadá to zdánlivě jednoduše, ale je to velmi sofistikované zařízení. Zapíchnu do sušenky takový kovový trn, který mi přenáší vlnění z potraviny do počítače.“ Na základě jednotlivých měření pak mohou vědci křupavost různých druhů sušenek vzájemně porovnávat. Snaží se přitom zjistit, jaké složení nebo typ obalu udrží jídlo co nejdéle čerstvé a křupavé.

Čokolády a uzeniny

Pod vedením Miroslava Jůzla testují na univerzitě kromě oplatků také čokolády, sýry nebo uzeniny. „Jsme schopní si v unikátních poloprovozech potraviny vyrobit. Můžeme vlastně provést měření na těch konkrétních potravinách, kde se nám to liší v jednom faktoru. Třeba v obalu u masných výrobků, čerstvosti čokolády, obsahu vlhkosti při skladování sušenek, ale jsou to i další výrobky nebo produkty.“

Podle výzkumníků by měl nový přístroj pomoci hlavně výrobcům potravin. Ti by mohli křupavost snáze zahrnout do vývoje nových produktů. „Může porovnávat při výrobě různé složení surovin v receptuře nebo použité obalové materiály, aby řekl, ‚tato varianta je lepší, tuto budu používat‘.“

Je přístroj vůbec potřeba?

Nestačilo by, kdyby si výrobce do toho kousl? „Představte si, že on do toho kousne, ale nebude schopný to popsat nikomu dalšímu. Proto máme takové možnosti, jako že měříme texturu, barvu. Ale zrovna tak můžeme říci u posuzování zvuku, co je nevýrazný zvuk, anebo co by mohl být nepříjemný zvuk.“

Zatím mají vědci hotový prototyp přístroje, který plánují dále zdokonalovat. Prvním firmám by ho chtěli nabídnout začátkem příštího roku.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.