Výstava skla na Špilberku

4. červenec 2007

Na brněnském Špilberku nyní vystavuje jeden z nejvýznamnějších českých sklářů - Vladimír Klein. V hradní kapli prezentuje 24 plastik a přibližně stejný počet návrhů užitkové tvorby. S Vladimírem Kleinem hovořila Zuzana Kopuletá.

"Většinou opracovávám sklo ve studeném stavu, to znamená, že pracuji s blokem skla, technikou odebírání materiálu a tvarování, technikou podobnou kamenosochařství. Jedná se o osekávání dlátem." Uvádí autor výstavy Vladimír Klein. I když sklo bereme většinou jako křehkou věc, je možno ji nejen osekávat, ale také brousit, leštit, hladit a podobně. Musíme této hmotě ale rozumět.

Sklo Kleina oslovovalo už v dětství: "Už i při pohledu na mokré břízy, kdy se blyštily kapky, myslel jsem na to, že je to podobné sklu a křišťálovým svítidlům. Pak jsem začal kreslit a vybral jsem si výtvarnou školu a blízko byla právě také sklářská škola."

Působí také jako designer. Motivací byla návštěva Japonska, kde se prezentovaly české sklářské výrobky pro něj nepřijatelným způsobem. "Nastoupil jsem jako designer, abych zanechal nějakou stopu také v průmyslové výrobě." Dodává Klein s tím, že snaha měla svůj výsledek. Na jeho popud se vytvořila nová obchodní značka, kde jsou prezentovány takové výrobky, které mají podle Kleina nějaký smysl, duši či ideu. Především udržují alespoň na čas řemeslnou schopnost pracovníků továren.

Výstava z díla Vladimíra Kleina potrvá v hradní kapli na Śpilberku v Brně do 2. září.

Spustit audio